Desi nu mai sunt obligatorii pentru instrainarea actiunilor, extrasele de cont sunt cerute in continuare de brokeri, care vor sa aiba garantia ca vanzatorul detine titlurile respective.
Cuponarii care au primit actiuni prin programul de privatizare in masa isi pot vinde detinerile fara obligatia de a obtine extrasele de cont de la Regisco, asa cum se intampla pana acum. Potrivit lui Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), obligativitatea nu mai exista de la jumatatea lunii decembrie 2006, de cand Regisco s-a transformat in Depozitar Central. Actionarii ar fi scutiti astfel de cozile interminabile de la putinele filiale Regisco din tara, unde erau nevoiti sa mearga pentru a-si obtine extrasele de cont. Intreaga responsabilitate a verificarii proprietatii asupra actiunilor ar cadea astfel in sarcina societatilor de servicii de investitii financiare (SSIF). Brokerii au insa pareri impartite in ceea ce priveste utilitatea acestei masuri, cel putin deocamdata.
Nici o vanzare fara extrase de cont
Nici un SSIF din Craiova nu accepta in prezent ordine de vanzare fara prezentarea extraselor de cont. Pentru brokeri, prezentarea extrasului de cont reprezinta garantia ca vanzatorul detine titlurile respective. Totodata, acestea sunt un mijloc de protectie a cumparatorilor. "Noi nu acceptam ordine de vanzare decat cu buletinul si extrasul de cont. Fara extrasul de cont nu se poate. In multe cazuri, cupoanele au ramas la proprietarii initiali ai actiunilor si fara extrase de cont acestea se pot vinde si de 100 de ori. Pot aparea incurcaturi mari daca agentiile de brokeraj nu pot verifica proprietatea actiunilor in arhiva Depozitarului Central", a declarat Leonard Sonei, coordonatorul agentiei locale a societatii de servicii de investitii financiare Intercapital Invest. Unele voci sustin ca exista milioane de certificate de actionar cumparate pe bani putini de pe piata neagra in anii trecuti care ar putea fi introduse pe piata daca nu se iau masurile de siguranta de pana acum. Argumentele sunt combatute tot din randul brokerilor.
"Deocamdata, vanzarea fara extras de cont nu se aplica. Eu cred ca este bine ca se deleaga toate competentele catre brokeri. In curand, toate societatile de servicii de investitii financiare vor primi un user si o parola pentru arhiva electronica a Depozitarului Central, astfel ca vor putea verifica proprietatea actiunilor", a afirmat, la randul sau, George Ciobanu, director la Invest Trust.
Potrivit reprezentantilor brokerilor, societatile de servicii de investitii financiare au inceput deja demersurile pentru a avea acces la arhiva electronica a Depozitarului Central.