Atat consumatorii, cat si comerciantii ezita sa efectueze operatiuni comerciale in alte tari din UE, in special on-line. Acest lucru se datoreaza faptului ca ei nu sunt siguri de drepturile si obligatiile care le revin - deoarece regulile inca variaza de la o tara la alta.

Consumatorii se tem ca, daca fac cumparaturi in alta tara, nu vor beneficia de protectie impotriva inselaciunii si fraudei. Comerciantii ezita sa-si asume riscurile si costurile necesare pentru a se conforma diferitelor legislatii. Masura propusa de Comisie inlocuieste patru acte legislative existente si reglementeaza toate aspectele legate de achizitionarea unui produs: informatii despre produs, clauze contractuale, livrare, returnare, rambursare, reparatii, garantii si anulari. Unele tari dispun deja de astfel de masuri, insa noua propunere garanteaza o mai buna protectie a consumatorilor la nivelul UE. Comerciantii vor fi, de asemenea, avantajati deoarece vor face economii la costurile necesare pentru punerea in conformitate.

Un tur de orizont in UE este de ajuns pentru a ne da seama ca merita sa ne facem cumparaturile in mai multe tari. Sa luam exemplul recent al unui distribuitor de produse electronice - aceeasi camera digitala era pusa in vanzare la preturi diferite: 198 de euro (in Anglia), 254 de euro (in Irlanda), 276 de euro (in Belgia) si 306 euro (pe site-ul sau din Finlanda). Discrepante similare pot fi intalnite si pentru iPod-uri, parfumuri, mobila, autovehicule si articole de imbracaminte. "Avem nevoie de un set de reguli aplicabile la nivelul UE pentru a le oferi consumatorilor siguranta de care au nevoie pentru a face cumparaturi fara nicio grija", a declarat comisarul pentru protectia consumatorilor, Meglena Kuneva. Pe langa faptul ca ii vor proteja pe consumatori, noile reguli ii vor incuraja pe comercianti sa exploreze noi piete de desfacere. Conform unui sondaj european, aproximativ 80% din comercianti nu-si vand produsele consumatorilor din alte tari. Si multi ar dori sa o faca, daca legislatiile ar fi armonizate. Comerciantii pierd astfel o potentiala piata de desfacere, de mari dimensiuni. Aproximativ 150 de milioane de cetateni - o treime din populatia UE - fac cumparaturi pe internet. Desi, in prezent, numai 30 de milioane cumpara bunuri din alte tari, valoarea achizitiilor transfrontaliere se ridica anual la 24 de miliarde de euro.

Reguli

Noile reguli prevad ca bunurile vor fi livrate in termen de 30 de zile; consumatorii vor avea la dispozitie 14 zile pentru a anula achizitia facuta (si 30 de zile pentru rambursare); clauzele contractuale abuzive vor fi interzise; vor exista reguli comune pentru licitatiile on-line si se va intari protectia impotriva tehnicilor de vanzare agresive; va exista un tip standard de recurs pentru produsele defectuoase. Propunerea trebuie sa fie aprobata de cele 27 de state membre si de Parlamentul European.

Intalnire bilaterala intre firme din Romania si Italia

Intalnirea bilaterala dintre firmele italiene si firmele romane pe domeniile alimentar si textil/imbracaminte va avea loc la sediul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti in Sala Oltenia (tronson III, et. 6) in data de 14 octombrie 2008.

Mentionam ca participarea la aceasta intalnire este suportata in totalitate de firmele italiene. Pentru a afla mai multe informatii despre aceasta intalnire poti suna la tel/fax: 021/319.01.07. Confirmarea de participare se va face pana in data de 9 octombrie 2008 la sau e-mail: [email protected].