Incepind de anul viitor producatorii agricoli galateni vor beneficia de subventii substantiale pentru sectorul vegetal, dar acestea nu vor fi acordate oricum. Exista anumite conditii care trebuie indeplinite si de la care oficialii comunitari nu vor face nici o derogare. In primul rind, agricultorii trebuie sa fie inscrisi in registrul agricol si sa detina in proprietate mai mult de 0,3 ha. Cele mai grele conditii de indeplinit sint de departe cele referitoare la tehnologia aplicata si la protejarea mediului.

“Se vor face verificari extrem de minutioase vizavi de respectarea tehnologiei si conditiilor de mediu. Cei care nu se vor conforma nu vor primi nici un ban”, ne-a declarat directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Galati, Petre Grigore. Este suficient sa dam un singur exemplu legat de ingrasaminte si pesticide azotoase, a caror folosire va fi interzisa pe sol inghetat din cauza riscului ca aceste produse sa ajunga in pinza freatica, conducind astfel la cresterea nivelului de nitriti si nitrati.

Sprijin financiar in functie de cerere

Subventiile acordate in spatiul comunitar sint substantiale, pornind de la 216 euro/ha pentru culturi precum soia, cinepa, in sau sfecla de zahar si pina la 30 euro/ha pentru griu. Banii se vor plati o singura data pe an, spre deosebire de subventiile acordate pina acum de stat, care erau impartite in mai multe transe. Si daca tot am amintit de stat, trebuie mentionat faptul ca Ministerul Agriculturii va continua sa subventioneze sectorul zootehnic, singurul domeniu pe care institutiile europene nu-l vor sprijini financiar dupa aderarea in UE. Fonduri substantiale vor fi alocate si pentru subventionarea energiei electrice folosite la irigatii, fiind vorba de 390 lei/ha, dar si pentru primele de asigurare la culturi, care vor fi suportate in proportie de 50% de Comunitatea Europeana. Dupa cum se stie, romanul este destul de inventiv cind vine vorba de eludarea reglementarilor legale. Tehnologia actuala permite supravegherea culturilor prin satelit odata cu cartografierea suprafetelor arabile, ceea ce face aproape imposibila orice tentativa de inselaciune. Cei care vor hotari totusi sa o apuce pe acest drum, trebuie sa stie ca si urmarile vor fi pe masura, nefiind exclus ca respectivii sa se aleaga cu dosare penale si nu mai primeasca niciodata subventii europene.

Peste doar citeva zile Comunitatea Europeana va aloca fonduri uriase pentru subventionarea agriculturii, insa si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca producatorii agricoli sint pe masura.