Statul a sters cu buretele arierate de zeci de milioane de lei ale firmelor doljene
In primele doua luni ale anului 2011, din evidentele Fiscului doljean s-au "evaporat" 119 milioane de lei (1.190 de miliarde de lei vechi) din contul arieratelor nerecuperabile, adica acele datorii ale firmelor catre bugetul consolidat al statului care oricum nu mai puteau fi recuperate in nici un fel. Potrivit datelor furnizate de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, la 31 decembrie 2010 in judet existau arierate nerecuperabile de 768,22 milioane de lei, iar la sfarsitul lui februarie 2011, acestea scazusera cu 119 milioane de lei, la exact 649,18 milioane de lei. Stergerea datoriilor s-a facut pe hartie, ca acele datorii erau deja duse pe apa sambetei. "Au scazut arieratele nerecuperabile, fie pentru ca s-au mai incasat din ele, fie pentru ca s-au incheiat procedurile de insolventa la mai multe firme sau alte societati au intrat in insolvabilitate", a spus directorul adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu.
In categoria arieratelor nerecuperabile intra si taxa pe valoarea adaugata (TVA) rambursata ilegal anii anteriori.

"Sume radiate de instante"

Dar cum au scapat firmele datornice de sumele restante catre stat? Datoriile au fost radiate de instante, care au incheiat procedurile de insolventa, sustin oficialii Fiscului. Practic, dupa ce s-a vandut tot ce aveau firmele, nemaifiind bunuri de valorificat, nici debitele nu s-au mai putut stinge. "De la inceputul anului si pana acum, instantele au inchis 149 de cazuri de insolventa provenite din anii anteriori, iar sumele radiate de instante sunt de 36,6 milioane de lei", a spus Mihai Antonescu. In Dolj, doua treimi dintre firmele aflate in insolventa au cerut singure aceasta procedura, tocmai pentru a scapa de stat si de alti creditori, banci sau furnizori. Specialistii din piata au declarat, pentru GdS, ca multi dintre administratorii firmelor in prag de insolventa au transferat bunurile (activele) pe alte firme, deschise pe numele rudelor sau ale prietenilor.

Insolvabilitatea, metoda de fentat statul

Nu doar prin insolventa se sterg datoriile, ci si prin insolvabilitate. O firma este declarata insolvabila atunci cand nu are deloc bunuri sa acopere creantele pe care statul le are de recuperat, fie cand valoarea bunurilor din patrimoniu nu acopera nici pe departe datoriile catre stat. Atunci ce face statul? Incearca atragerea raspunderii solidare a administratorului firmei. Dar ce administrator de firma are vile impozante pe numele lui sau isi cumpara "bolizi" de zeci de mii de euro pe persoana fizica? De altfel, Fiscul recupereaza foarte putin din averea administratorilor de firme. "In ianuarie-februarie 2011 au fost incheiate 106 procese-verbale de insolvabilitate, in valoare de 82 de milioane de lei, din care s-au incasat 1,2 milioane de lei. Prin atragerea raspunderii materiale asupra administratorilor de firme sunt prevazute sume de 3,9 milioane de lei", a precizat directorul adjunct al Fiscului doljean.
Practic, in afara de cele 3,9 milioane de lei care se asteapta sa se incaseze de la administratori, prin vanzarea bunurilor lor personale, Fiscul nu mai are cum sa recupereze restul datoriilor de la firmele declarate insolvabile.