Proprietarii care vor sa-si tranzactioneze imobilele in plina criza financiara trebuie sa practice preturi sub cele din piata.

Perceptia doljenilor despre ceea ce inseamna imbunatatiri a fost in continua schimbare. Daca imediat dupa Revolutie, faianta alba si gresia de dimensiuni mici erau in voga, in timp, oricat de moderne ar fi fost, acestea si-au pierdut statutul de imbunatatiri. La fel si termopanele. În prezent se considera "imbunatatiri" amenajarile interioare speciale si modificarile facute in locuinta - living, bar, balcoane incluse in spatiul de locuit, arcade, tocarie din lemn de cires/stejar, aer conditionat si centrala proprie. La acestea se pot adauga obiectele sanitare de lux, cabinele de dus performante, cada cu vibromasaj si un parchet de calitate, din lemn. Anii trecuti, acestea cresteau pretul imobilului. Totusi, si atunci, indiferent cat de multe imbunatatiri ar fi avut o locuinta, exista un prag ce nu putea fi depasit. "Asta deoarece nimeni nu cumpara un apartament cu doua camere daca are bani de unul cu trei", explica, la momentul respectiv, Carmen Radulescu, directoarea unei agentii imobiliare din Craiova.

"Proprietarii trebuie sa lase sub pretul pietei"

Criza financiara si blocajul din piata imobiliara au facut insa ca perceptia despre imbunatatiri sa se schimbe. "Conteaza imbunatatirile, luxul, pentru ca sunt persoane care nu vor sa mai munceasca ulterior in apartament. Problema este ca nu exista cerere. Astfel, cand vine vorba de vanzare, nu se mai pune problema de imbunatatiri", a declarat Teodor Popescu, managerul altei agentii imobiliare din Craiova. Ceea ce conteaza este pretul cerut. "Daca vor sa vanda, trebuie sa lase sub pretul pietei", a adaugat Popescu.

Vanzarea in rate, o solutie

Un pret scazut nu este insa singurul element care i-ar putea ajuta pe proprietarii de locuinte sa incheie tranzactia. "Cosmetizarea imobilelor nu are nici o importanta. Cererea e aproape inexistenta. Vanzarea nu depinde doar de negocierea pretului. Proprietarii ar putea sa accepte, in functie de nevoile pe care le au si de cat de mult se grabesc sa vanda, schimburi sau chiar rate", a spus Nicu Radut, directorul altei agentii imobiliare din Craiova. Acesta a explicat ca in Craiova exista deja proprietari care au acceptat sa primeasca, dupa caz, un avans de 30-50%, urmand ca, esalonat, sa-si ia si restul de bani. Aceasta metoda este atractiva si pentru dezvoltatorii imobiliari. "În Craiova exista deja doi constructori care vand locuinte in rate fara dobanda. Ramane de vazut cat de bine e acceptata aceasta solutie de clienti", a precizat Nicu Radut.
Aceasta metoda are avantajul ca proprietarii reusesc sa incheie tranzactia, dar si dazavantajul ca, daca se scumpesc locuintele, acestia pierd bani.