In conditiile economice actuale, persoanele aflate in cautarea unei locuinte la un pret bun ar trebui sa aiba in vedere si oferta imobiliara a bancilor comerciale. Asta, deoarece, pe langa diverse produse si servicii, bancile au in "portofoliu" si o oferta de case, terenuri si alte constructii aflate in executare silita.
Pe masura ce volumul restantelor bancare creste, oferta de imobile din piata este tot mai diversificata. Bancile comerciale scot la vanzare imobilele aflate in executare silita. Principalul avantaj este ca persoanele interesate de astfel de imobile le pot achizitiona la preturi sub cele de piata. "Se face o evaluare de piata a imobilului, iar pretul de pornire a licitatiei este cu 25% mai mic decat cel de evaluare", au explicat surse oficiale din Raiffeisen Bank. Si asta, in conditiile in care este vorba de prima licitatie. In cazul in care, din diverse motive, nu exista un castigator la prima licitatie, se mai pot organiza doua, iar pretul poate scadea si mai mult.

Site-uri speciale pentru vanzarea locuintelor

O veste buna pentru cei care sunt in cautarea acestor chilipiruri este aceea ca unele banci au pe site-urile lor o sectiune dedicata bunurilor aflate in executare silita, care este foarte usor de gasit. Un exemplu in acest sens este Leumi Bank, de pe ale carei prime pagini se poate accesa lista cu bunuri din portofoliul Directiei Recuperari Creante al Leumi Bank Romania, scoase la vanzare in procedura de executare silita/faliment. Banca isi oferteaza imobilele dupa modelul agentiilor imobiliare - proprietatile sunt descrise pe larg atat ca si pozitionare, cat si ca facilitati, suprafata etc. De altfel, se pot vedea chiar si fotografii cu imobilele respective. Cei interesati trebuie doar sa trimita oferta la un e-mail afisat de banca.

Unde puteti gasi imobilele scoase la vanzare

Modul in care bancile anunta licitatiile pentru imobilele executate silit difera de la o unitate bancara la alta. "Licitatiile sunt publicate pe site-ul bancii sau in presa. Dupa ce se hotarasc asupra unuia dintre imobilele ofertate, cei interesati trebuie sa ia legatura cu persoana mentionata in anunt pentru a stabili detaliile", au explicat surse din Raiffeisen. "Bunurile scoase la licitatie sunt afisate la primariile pe raza carora se afla imobilul si la Judecatorii", au declarat surse din BRD, care au precizat ca, pentru a se asigura ca au acces la oferta completa, cei interesati ar trebui sa se adreseze direct reprezentantilor bancii.
De altfel, unitatile bancare nu se rezuma sa oferteze doar imobilele clientilor rau-platnici, in portofoliul acestora existand si imobile ale persoanelor care intra in imposibilitate de plata. "Pe fondul crizei am introdus vanzarea amiabila, un procedeu prin care obtinem acordul de vanzare a imobilului de la client si in baza sa incercam sa vindem imobilul atat noi, cat si clientul. Potrivit procedurii, clientul trebuie sa-si dea acordul si pentru pretul de vanzare", au adaugat sursele BRD, care au explicat ca, daca acesta nu este de acord cu pretul obtinut, se cauta un nou client.