Persoanele care nu au un loc de munca, agricultorii, administratorii de firme, managerii si chiar tinerii care nu au serviciu pot sa aiba continuitate in munca. Ei pot depune cartea de munca la Casa Judeteana de Pensii, unde achita lunar o suma de bani, pentru a fi asigurati. Astfel, doritorii pot alege sa nu mai plateasca din venitul lor contributia la sanatate.

Ati ramas fara locul de munca si va apropiati de varsta pensionarii, dar nimeni nu va mai angajeaza? Aveti venituri din alte activitati, dar doriti sa aveti si carte de munca in continuare? Lucrati "la negru", iar patronul refuza sa va incheie un contract de munca legal, pentru a avea vechime? In toate aceste cazuri, dar si in multe altele, oamenii pot avea continuitate in munca daca depun cartea de munca la Casa Judeteana de Pensii Dolj si daca platesc lunar o suma de bani. Conform datelor furnizate de CJP la solicitarea GdS, in prezent, 3.466 de doljeni au ales aceasta forma de asigurare, iar in felul acesta au si cartea de munca in regula.

Care este procedura

Persoana interesata care se incadreaza in prevederile articolului 5 alin. (1) din Legea 19/2000 - legea pensiilor - sau care se afla in alte situatii trebuie sa incheie un contract de asigurare cu casa de pensii, iar pe baza acelui contract carnetul de munca va sta la aceasta institutie, omul fiind asigurat pentru pensia de stat. Se pot asigura, pe baza de contract de asigurare sociala, printre altele, "persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin trei salarii medii brute pe economie, si care se afla in una dintre situatiile urmatoare: asociat unic, asociati, comanditari sau actionari; administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management; membri ai asociatiei familiale; persoane autorizate sa desfasoare activitati independente" si in multe alte situatii, chiar si persoane care desfasoara activitati agricole, arendasi sau cei care sunt membri ai unor asociatii agricole, asa cum sunt ele detaliate in art. 5 din legea citata.
Avantajul este acela ca persoanele interesate se pot asigura la ce suma doresc. "Contractul de asigurare se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala, si Casa de Pensii. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si creeaza efecte numai pentru viitor, de la data inregistrarii la casa de pensii. Suma asigurata nu este limitata si nu exista o prevedere legala privind cuantumul minim sau maxim", a precizat, pentru GdS, Ileana Ciutan, sef Serviciu Evidenta Contribuabili din cadrul CJP Dolj. In cazul in care omul are activitate economica pe PFA (Persoana Fizica Autorizata), atunci se poate asigura, dar trebuie sa incheie o declaratie de asigurare cu CJP Dolj, iar procedura este putin mai complicata, pentru ca trebuie sa duca la institutie si actele firmei etc.

Persoana plateste 31,3%

Cine doreste sa isi depuna cartea de munca la CJP Dolj trebuie sa achite 31,3% din suma asigurata, adica atat cat ar fi fost in total contributia angajatorului, plus contributia angajatului, daca persoana in cauza ar fi lucrat intr-o companie. Daca omul vrea sa se asigure pentru un venit de 800 de lei pe luna, de exemplu, atunci va plati la CJP Dolj 250 de lei pe luna. Daca vrea sa plateasca mai mult pentru pensie, creste suma pe care trebuie sa o achite lunar la Casa de Pensii. De exemplu, la un venit de 1.000 de lei (suma asigurata), beneficiarul plateste 313 lei si tot asa. Reprezentantii CJP Dolj anunta ca in acest fel se pot asigura si tinerii care nu au inca un carnet de munca, precum si acele persoane care doresc sa contribuie cu mai multi bani pentru a beneficia de o pensie mai mare la batranete. "In situatia in care persoana care doreste sa incheie asigurarea nu are carnet de munca, trebuie sa prezinte copia actelor de identitate si de studii necesare completarii acestuia. Pentru persoanele care doresc sa-si completeze venitul asigurat nu este necesara prezentarea carnetului de munca", a mentionat Ileana Ciutan. Suma reprezentand 31,3% din cat doreste asiguratul se achita la casieria CJP Dolj.

Procedura similara si pentru contributiile la sanatate

Avantajul depunerii cartii de munca la Casa de Pensii este singura modalitate legala prin care un roman poate evita plata contributiilor catre sanatate. Cititorii nostri ne-au intrebat, in repetate randuri, pe forumul GdS cum pot sa renunte legal la plata contributiilor catre sanatate, pe care le considera inutile, din moment ce atunci cand ai o problema de sanatate cei care muncesc sunt primii care platesc de la seringi si fese, pana la antibiotice si chiar interventia chirurgicala in sine. In plus, doljenii care, printr-o conjunctura, au ramas fara loc de munca si mai presteaza anumite servicii, dar vor sa fie asigurati, pe langa contractul cu casa de pensii, pot incheia unul similar cu Casa de Asigurari de Sanatate Dolj, unde vor achita alti bani.
Documentele necesare incheierii contractului de asigurare cu CJP Dolj:

- carnet de munca original;
- contract de asigurare (formular-tip de la CJP Dolj);
- copie dupa buletin sau carte de identitate.