Daca va intrebati cat de profitabila poate fi o firma care are ca domeniu de activitate reumplerea cartuselor pentru imprimante, ar trebui sa stiti ca un craiovean a reusit sa puna pe picioare o afacere extinsa la nivel national.
Cu un abonament la Regia Locala de Transport in Comun (pe toate liniile) si avand drept sediu camera de camin in care locuia impreuna cu alti trei colegi studenti - asa a luat fiinta in 1991 Artis Design, o firma a carei cifra de afaceri se ridica in 2006 (potrivit estimarilor firmei) la 1,9 milioane de euro. Infiintata la Iasi, firma a fost gandita si construita de craioveanul Tiberiu Stoian. "Pregatirile pentru demararea afacerii au insemnat pornirea calculatorului personal, care era de altfel singura resursa disponibla", spunea Tiberiu Stoian, directorul executiv al Artis Design, intr-un interviu acordat revistei Capital. Domeniul initial de activitate a fost productia publicitara, in special crearea de identitate de companie si pregatirea pentru tipar a creatiilor grafice de inalta rezolutie. Activitatea necesita insa uzitarea de imprimante inkjet si laser, iar aprovizionarea cu consumabilele necesare era dificila (la momentul respectiv piata de consumabile era slab acoperita - se gaseau aproape exclusiv consumabile originale, la preturi ridicate). In urma analizei atente a pietei de consumabile, Stoian a decis infiintarea unui departament care sa aiba ca obiect de activitate exclusiv comercializarea cartuselor pentru imprimante inkjet si laser (si in special a celor compatibile si remanufacturate), a cernelurilor pentru reciclarea cartuselor inkjet, a tonerelor pentru copiatoare si a accesoriilor specifice.
Craiova, un oras cu potential
De la acestea pana la inceperea activitatii de reciclare a principalelor tipuri de cartuse inkjet si laser a fost doar un pas. Ulterior, potrivit informatiilor primite de la reprezentantii firmei, activitatea de reumplere de cartuse pentru imprimantele inkjet si laser a devenit o prioritate pentru firma. Artis Design ofera o gama larga de servicii de incarcare-remanufacturare a cartuselor pentru imprimante cu jet de cerneala, laser si copiatoare. Serviciul pare sa fie si pe gustul craiovenilor, astfel ca punctul de lucru din Craiova contribuie, la randul sau, la succesul afacerii - semn ca potentialul de afacere din zona al acestui domeniu este vast. "Deschiderea centrului la Craiova a fost o surpriza placuta pentru noi. Oamenii sunt deschisi", a declarat Tiberiu Stoian pentru GdS.
Reducerea cheltuielilor, marele avantaj al incarcarii cartuselor
Clientii pentru acest tip de serviciu fac parte dintr-un public extrem de variat care are drept obiectiv comun reducerea cheltuielilor cu consumabilele pentru echipamentele de printare din dotare. "Agentii economici apeleaza la incarcarea-remanufacturarea cartuselor pentru imprimante si datorita costurilor reduse, care reprezinta maximum 20% din valoarea unui produs nou", a spus Tiberiu Stoian. Potrivit acestuia, si persoanele fizice au in vedere acest aspect al reincarcarii cartuselor. "Persoanele fizice, de exemplu, studentii, apeleaza la acest serviciu din pricina veniturilor reduse pe care le au", a adaugat Stoian.
Incarcarea cartuselor vine in sprijinul mediului
Reducerea cheltuielilor nu este insa singurul avantaj al acestui servicu. Potrivit lui Stoian, unul dintre motivele pentru care clientii apeleaza la acest serviciu este si acela ca ajuta in lupta pentru un mediu inconjurator mai curat, mai sanatos si mai sigur. "Firma continua sa promoveze prevenirea poluarii cu deseuri de consumabile pentru imprimante si copiatoare, in cadrul serviciilor prestate aplicand procese de transformare a deseurilor in produse utile. Aceste activitati reduc necesitatea deversarii deseurilor", se arata intr-un comunicat al Artis Design.
Secretul succesului unei afaceri in domeniul consumabilelor
Cheia succesului a fost reprezentata de o strategie sanatoasa de marketing (oferte de pret impresionante) si de promptitudinea livrarilor. Artis Design a reusit insa sa se impuna ca un jucator-cheie pe piata de consumabile pentru imprimante si copiatoare din Romania (in portofoliul de clienti ai firmei se regasesc importante institutii de stat si private, institutii financiar-bancare, de asigurari, din domeniul sanatatii), prin realizarea unei retele nationale de distributie pentru cartuse, tusuri speciale si accesorii pentru sisteme de printare, la succesul firmei contribuind o echipa de profesionisti specializati pe diverse domenii: marketing, vanzari, suport tehnic si logistic. Totodata, compania detine si un portal de vanzari on line (www.artisdesign.ro).
Potrivit reprezentantilor firmei, calitatea produselor distribuite, a serviciilor si consultantei oferite face intotdeauna diferenta. La aceasta se adauga o mare grija in alegerea partenerilor si a distribuitorilor. "Piata de consumabile este in crestere, insa dezavantajul il reprezinta sumele imense care sunt necesare a fi blocate pentru a detine stocuri-tampon absolut esentiale in distributie", a spus Tiberiu Stoian.