Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca, in contextul actualei crize, o problema majora atat pentru Romania, cat si pentru ansamblul Uniunii Europene este cea a locurilor de munca. Declaratia a fost facuta la Adunarea Generala Extraordinara a Grupului I al Comitetului Economic si Social European de la Palatul Parlamentului.
Obiectivul intalnirii a fost acela de a lansa, pe baza marturiilor si experientelor concrete ale intreprinzatorilor europeni, o dezbatere cu privire la investitiile necesare in materie de infrastructuri, de educatie, de cercetare si de capital uman. "O problema majora atat pentru Romania, cat si pentru ansamblul Uniunii Europene este cea a locurilor de munca, a ocuparii fortei de munca. Astazi exista multe motive de nemultumire legate atat de aspectul cantitativ, cat si de cel calitativ. Mana de lucru este insuficienta, mai ales insuficient sau inadecvat calificata. In plus, contractia cererii interne si a pietelor de export determina o crestere a spectrului somajului. Din cauza crizei, sectoare intregi si-au redus activitatea, afectand viata a mii de persoane. Nu trebuie sa intoarcem spatele acestor oameni. Ei trebuie sa fie sprijiniti prin programe de reconversie profesionala, astfel incat sa aiba o sansa in gasirea unui nou loc de munca", a declarat Traian Basescu.
Presedintele a insistat asupra problemei somajului si a subliniat eforturile care trebuie depuse de autoritati pentru crearea de noi locuri de munca. "Promovarea oportunitatilor de mobilitate in cadrul Uniunii Europene si crearea de noi locuri de munca reprezinta o prioritate. Muncitorii romani care lucreaza in sectoare afectate sever de criza trebuie sa stie daca exista cerere de forta de munca in alt stat membru al Uniunii Europene si sa beneficieze de aceasta oportunitate. Este o situatie din care toata lumea are de castigat", a adaugat Basescu.

ACPR: Speram sa cladim un dialog social eficient

Presedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), George Constantin Paunescu, a subliniat importanta dialogului social mai ales in perioada pe care o traversam. "Cu ocazia Adunarii Generale Extraordinare a Grupului I al Comitetului Economic si Social European la Bucuresti, speram ca vom cladi un dialog social mult mai puternic, mai durabil si eficient. A venit momentul sa sustinem si prin fapte dialogul social, pentru a putea diminua efectele crizei financiare", a declarat George Constantin Paunescu.
Presedintele Aliantei a atras atentia guvernului sa constituie urgent un comitet care sa discute cu mediul de afaceri masurile anticriza ce trebuie luate. "Propun ideea de a se constitui un comitet de lucru, un consiliu format din membrii conducerii Romaniei, ai guvernului, dar si reprezentanti ai patronatelor si sindicatelor pentru a se discuta problemele economiei romanesti, dar mai ales pentru a gasi impreuna solutii eficiente in vederea diminuarii efectelor crizei. Cred ca organizarea acestui comitet in plina criza financiara reprezinta un lucru major si urgent pentru economia din Romania, care da semne de instabilitate", a subliniat George Constantin Paunescu.

Basescu: Dobanzile mari pot prejudicia economia

Presedintele Traian Basescu a mai declarat ieri ca practicarea de catre banci a unor dobanzi mari poate prejudicia economia romaneasca si chiar bancile, el afirmand ca sunt necesare o mai buna reglementare si o supraveghere mai stricta a institutiilor financiare. Basescu a spus ca una dintre problemele cu care se confrunta Romania, in perioada de criza economica, o reprezinta conditiile de creditare practicate de banci.
El a spus ca a avut intalniri repetate cu reprezentantii bancilor, mesajul pe care l-a transmis de fiecare data fiind necesitatea unui parteneriat banci-guvern pentru diminuarea efectelor crizei. "In Romania, bancile prefera contracte mai putine, insa cu valori unitare mari. Practicarea unor dobanzi mari nu poate avea efecte benefice asupra economiei. Ea se poate traduce, pe termen mediu si lung, in prejudicii asupra economiei romanesti si, pana la urma, chiar asupra bancilor", a precizat Basescu.

Presedintele critica starea infrastructurii

Totodata, Traian Basescu a criticat starea infrastructurii din Romania, in special a celei de transport. Seful statului a spus ca autoritatile fac eforturi in vederea modernizarii transportului, atat cel rutier, cat si cel naval, feroviar si aerian.
"Pentru construirea si modernizarea infrastructurii - nu doar cea de transport, ci si cea din energie sau din comunicatii - sunt necesare investitii importante. Este vorba despre un efort pe termen lung, iar rezultatele au nevoie de timp pentru a deveni vizibile. Numai ca trebuie actionat azi pentru a avea infrastructura maine. Din acest punct de vedere, Romania este foarte mult ramasa in urma", a mai spus seful statului. Basescu a declarat ca alt fenomen care afecteaza investitiile din Romania este birocratia, existand un numar mare de taxe si impozite, unele fara impact pozitiv la buget.
Presedintele a precizat ca exista o transparenta redusa in relatia dintre institutiile care gestioneaza absorbtia fondurilor si beneficiarii proiectelor derulate din bani de la UE. Presedintele a spus ca Romania are angajate credite pe termen lung, in valoare de 3,55 miliarde de euro, de cativa ani, cu diverse institutii financiare, la care se platesc comisioane de neutilizare.