Pe o piata care parea ca se stabilizase in a doua parte a lunii octombrie, decizia Greciei de a face referendum a panicat din nou bursele europene. Aflati din GdS ce actiuni au fost cele mai lichide pe Bursa romaneasca in conditiile unei piete "involburate" si la ce sa ne asteptam de acum inainte.
Luna octombrie s-a incheiat cu cresteri moderate pe Bursa de Valori Bucuresti, dupa ce liderii UE au gasit solutii fata de situatia din Grecia. Insa informatia ca Grecia organizeaza referendum pentru ca populatia sa decida daca mai vrea sau nu ca tara sa se imprumute de la Uniunea Europeana a bulversat de tot pietele financiare europene, care au picat vertiginos marti, din cauza ca un esec la referendum ar insemna iesirea Greciei din zona euro. Ieri, apele s-au mai temperat, iar Bursa romaneasca a continuat sa scada usor.

Cateva actiuni lichide fac deliciul Bursei

Specialistii de pe piata de capital spun ca lucrurile se mai linistisera in octombrie, iar anumite actiuni au crescut brusc pe baza unor conjuncturi de moment. "Au crescut cotatiile actiunilor societatilor care se pregatesc pentru privatizare. Oltchim Ramnicu-Valcea a crescut in octombrie de la un minim 0,53 lei pe actiune, la un maxim 1,84 lei pe actiune, acum transferandu-se in jurul valorii de 1,3 lei pe actiune (miercuri - n.r.). De asemenea, Azomures a crescut vertiginos pe fondul informatiei ca grupul elvetian Ameropa este in negocieri avansate pentru preluarea actionarilor de la Azomures, grupul Eurofert. Interesul pe Azomures a fost asa de mare incat intr-o zi a crescut cu 40%, cotatiile urcand de la 0,85 lei, iar a doua zi a crescut cu 34%, ajungand la un maxim de 1,59 lei pana la finalul sedintei stabilizandu-se la 1,29 lei", a spus George Popa, broker la Interdealer Capital Invest. "Azomures a fost extrem de lichida in aceasta perioada. A fluctuat mult si a crescut 50% in ultimele doua zile, temperandu-se catre inchidere", a confirmat si directorul Societatii de Servicii de Investitii Financiare (SSIF) Oltenia Grup Invest, Adrian Sandita. El a mai spus ca cele mai lichide actiuni raman ale Fondului Proprietatea (FP), chiar daca stationeaza in jurul a 0,44 - 0,45 lei pe actiune sunt tranzactii multe pe zi, avand cel mai mare rulaj de pe Bursa. Si directorul SSIF Invest Trust, George Ciobanu, sustine lichiditatea FP, dar aceasta s-ar datora faptului ca "este administrata de un fond de investitii strain si cei mai multi investitori straini au incredere in Franklin Templeton, administratorul FP". Brokerii sustin ca si SIF Oltenia (SIF 5) are printre cele mai lichide actiuni de pe Bursa. "Daca SIF Oltenia aproba vanzarea catre grupul Erste a participatiei pe care o detine la BCR, atunci va primi si cash, si actiuni Erste listate. Cand se vor linisti apele in Europa, este posibil ca dividendul SIF 5 sa fie mai mare la anul, pentru ca tranzactia cu Erste se va reflecta pozitiv in bilantul SIF, iar cotatia Erste ar putea creste pe bursa de la Viena", a explicat brokerul George Popa. Ieri, catre inchiderea zilei bursiere, singurul indicator "pe verde", adica pe plus, era BET-FI, in a carui componenta sunt SIF-urile si FP.

Bursa, economia si romanii

Situatia Greciei face viata grea investitorilor de pe Bursa, dar si economia este cu ochii pe evolutia pietelor financiare. "Clientii sunt in espectativa in aceste vremuri tulburi. Daca ar fi investitori dispusi sa vanda masiv, nu se gasesc cumparatori la preturile cerute de ei. In plus, investitorii mari nu vin pe o bursa mica, pentru ca risca sa ramana cu actiunile, nu au cui sa vanda. Bursa noastra are o foarte mare componenta speculativa", a spus directorul Oltenia Grup Invest. Dar cum va fi afectata economia de nesabuintele Greciei? "Ne vor afecta grav deciziile lor, pentru ca Grecia este o piata de desfacere importanta pentru Romania, iar o scadere a exporturilor catre greci inseamna balanta comerciala deficitara, respectiv deficit bugetar pentru Romania, deci ne vom imprumuta din nou de la FMI sau UE la dobanzi mai mari, pe care tot noi, romanii, le vom plati", a explicat George Ciobanu, intr-un scenariu pesimist. In acelasi trend a explicat si Adrian Sandita la ce sa ne asteptam in continuare: "Intotdeauna exista loc si de mai rau. Vom fi afectati cu totii (...). Bursa reflecta starea economiei, dar societatile listate la Bursa in Romania reprezinta un procent foarte mic din totalul firmelor care au activitate. Dar economia va fi afectata daca scad exporturile, ca o consecinta a crizei".