Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o declaratie politica cu titlul 'Bancile, marii castigatori din scaderea dobanzii BNR', pe care o puteti citi in continuare.

Vreau sa readuc in atentia dumneavoastra un subiect pe care l-am mai abordat in plen, anul trecut si care a dat nastere unor dezbateri, as spune eu, constructive. Mentionam la momentul acela ca bancile isi acopera pierderile din creditele neperformante prin majorarea sau introducerea de noi comisioane pentru clienți. Ceea ce inseamna ca romanii care au deja credit la banca sunt din ce in ce mai nemulțumiți de serviciile oferite de banci. Spuneam, de asemenea, ca bancile rica sa ramana fara client - fie ei persoane fizice sau juridice. Pe acest raționament, am putut observa o scadere a numarului de credite pe care romanii la fac la banci si o scadere a numarului de clienți.
Revin astazi, si trag un semnal de alarma tot in privinta bancilor si a modului in care aceste institutii inteleg sa isi majoreze marja de profit pe "spinarea romanilor"!
Este cunoscut faptul ca, pentru prima data in multe luni, BNR a decis sa reduca dobanda cheie de la 5 la 4,5 %, scadere procentuala de 0,5%, comparativ cu 0,25% procentul cu care ne obisnuise.
In teorie, aceasta scadere a fost efectuata pentru a da un impuls economiei. Realitatea insa ne arata inca o crestere a profitului bancilor : ca sa reduca dobanda creditelor cu 1% au taiat randamentul depozitelor in lei pana la nivelul celor in valuta.
La aproximativ o luna de la taierea dobanzii cheie, doar Volksbank, CEC, BCR si Alpha Bank au redus dobanda la creditele in lei. Trebuie sa amintim ca Romania nu este o tara unde salariile se iau in euro! Nu inca! Pana atunci, daca bancile isi doresc clienti, atunci este musai ca acestea sa se gandeasca la reducerea dobanzii la creditele in lei.
In ciuda faptului ca la ora actula creditarea se face exclusiv in lei, dobanzile la imprumuturile in moneda nationala au inca niveluri foarte ridicate. Daca pentru creditele ipotecare si Prima Casa dobanzile sunt in general sub 10%, pentru creditele de consum dobanzile ajung la 17 sau chiar 19% in unele cazuri.
Exista evident cateva exceptii, cei care au fost "disciplinati", si care au ajuns cu dobanzile la credite de consum sub 10% : CEC ( 9,5 %), Volskbank (9,75%) si Alpha Bank (9,95%).
In schimb, dobanzile la depozite au ajuns la cote minime istorice. Doar patru banci mai au dobanda de 5% sau usor peste, Marfin, Feroviara, TBI Bank si Piraeus Bank. Majoritatea bancilor practica remunerarea dobanzilor la depozitele populatiei la acelasi nivel sau chiar sub nivelul dobanzii-cheie a BNR, de 4,5%. Bancile din top 5 (mai putin BRD) practica dobanzi sub 4%, cateva dintre ele ajungand chiar si sub nivelul ratei Robid la trei luni, de 3,35% la sfarsitul lunii trecute).
In acest context, bancile apar ca fiind total dezinteresate si de fenomenul economisirii, nu doar de cel al creditarii.
Atunci cand te poti imprumuta de la BNR sau de pe piata interbancara la o rata Robor de 3,8%, ce sens are sa mai remunerezi si economiile populatiei cu 4%? In plus, dobanzile la care bancile ofera imprumuturi sunt de 10%-12% sau chiar 20%, iar marjele de profit devin impresionante.
Cu o inflatie anuala de 4,4% si dobanzi real negative de mai bine de un an, populatia fidela unei banci constata acum ca este platita cu aceeasi dobanda cu care ar fi remunerata daca ar avea economiile in euro sau dolari. BNR doreste prin reducerea dobanzii cheie sa stimuleze reducerea dobanzilor la creditele in lei si sa sprijine relansarea economica, dar atata timp cat aceasta masura nu este dublata de masuri mult mai riguroase de supraveghere si reglementare bancara, care sa oblige bancile sa recunoasca, fara a mai apela la subterfugii, nivelul real al creditelor neperformante din trecut, sa le provizioneze, iar actionarii bancilor sa fie obligati sa contribuie direct la refacerea bazei de capital al acestor institutii, reducerea dobanzii cheie nu va face decat sa recapitalizeze bancile afectate de un nivel ridicat al creditelor neperformante, pe seama deponentilor si a economiei reale in ansamblu. Cu atat mai mult cu cat exista banci care, de cand a taiat BNR dobanda, au redus si ele de doua ori dobanda la... depozitele in lei, nu insa si la credite.
Atrag inca o data atentia asupra situatiei sensibile si dificile din punct de vedere economic pe care o traversam de cativa ani incoace la nivel mondial.
Este necesar un efort cumulat pentru gasirea unor solutii avantajoase atat pentru mediul bancar cat si pentru populatie, un imbold dat economiei pentru a o repune pe un trend ascendent! M-ar bucura daca aceasta noua abordare a mea va naste din nou discutii si dezbateri.