OUG 50 pare sa fi deschis calea negocierilor dintre clienti si banci. Presate de iminenta unor procese si de un val de reclamatii la ANPC, bancile se vad nevoite sa isi refaca imaginea si incearca sa cada la pace cu proprii clienti. Oamenii au obtinut dobanzi si comisioane mai mici.
Cea mai activa banca in renegocierea contractelor de credit pare a fi Volksbank, banca ce de altfel a strans si cel mai numeros grup de clienti nemultumiti pe Yahoo! Gruops.
Alin M. este unul dintre clientii care a primit oferta de renegociere a clauzelor contractuale.
Acesta a luat un credit ipotecar in 2008, in valoare de 63.000 de franci elvetieni, la o rata a dobanzii de 3,99% pe an - fara a se specifica daca este fixa sau variabila - si un comision de risc de 0,22%, rata lunară fiind de 690 de franci.
Dupa promulgarea OUG 50, Alin a mers la banca si a cerut eliminarea comsionului de risc - transformat in comision de administrare credit - si a depus si o reclamatie la OPC.
A fost apoi invitat la prima runda de negocieri unde i s-a propus un comision redus la 0,04% din sold si o rata fixa a dobanzii de 3,99% pe an pana in 2018, apoi variabila.
Clientul nu a acceptat, astfel ca la o a doua negociere, comsionul de administrare a fost redus la 0,02% si rata dobanzii a fost stabilita ca fixa de 3,99% pe an.
Dobanda anuala efectiva a ajuns la 4,35%, iar economia la rata lunara, numai prin reducerea comisionului de administrare, este de 114 franci elvetieni - comisionul scazand de la 131 CHF, la 17 CHF.