Viata si cariera dumneavoastra îsi pot urma cursul chiar daca nu sunteti simpatizati de sef. Daca va aflati în aceasta situatie, nu stati degeaba, ci încercati sa schimbati lucrurile.

Oricât de mult ati încerca, nu puteti fi întotdeauna pe placul celor din jur, fie ca este vorba de rude, oameni cu care va întâlniti întâmplator, cunostinte sau colegi de serviciu. Daca însa nu sunteti simpatizat de sef, s-ar putea sa aveti o problema, mai ales ca aceasta situatia poate crea o atmosfera tensionata la serviciu.

Când seful nu va simpatizeaza

Faptul ca nu ati reusit sa intrati în gratiile sefului este tradat, în general, de o serie de elemente. Un prim indiciu în acest sens este faptul ca nu figurati niciodata pe lista de prime, indiferent ca e vorba de cele de vacanta, de Craciun, de Paste sau de merit, asta în conditiile în care la interviul de angajare vi s-a spus ca politica firmei include si aceste facilitati sau, pur si simplu, mare parte din colegi primesc astfel de „atentii“ din partea conducerii. „Asta nu ar fi o problema, daca nu ai fi auzit, din surse neoficiale, ca unii colegi au vazut chiar si o prima de performanta. Si dumneavoastra ati avut succese, dar toti se poarta de parca ele ar fi trecut neobservate. Încasati luna de luna doar salariul, indiferent de cât de bine va faceti treaba“, spun specialistii în resurse umane de la www.eva.ro. În plus, atunci când ati adus vorba de aceasta situatie, seful v-a tratat cu raceala si „mai ca nu v-a invitat politicos sa-i parasiti biroul“.

Alte indicii ca superiorul nu va are la suflet

Obiceiul sefului de a nu va asculta este extins si în alte discutii - sunteti omis atunci când trebuie ca toti angajatii din firma/departament sa-si spuna parerea (în sedinte sau între colegi), iar atunci când reusiti sa va faceti auzit, nu se tine cont de parerea dumneavoastra chiar daca este buna sau, mai rau, îi este atribuita altcuiva.
Alt indiciu ca nu va numarati printre favoritii sefului este acela ca nu sunteti niciodata laudat, chiar daca va terminati treaba înaintea celorlalti. În plus, va simtiti izolat si respins chiar si atunci când sunteti numai în preajma colegilor. Si ca lucrurile sa mearga cât mai prost posibil la locul de munca, sunteti sanctionat verbal sau financiar de fiecare data când ati fost prins pe picior gresit.

Pasi pentru o buna întelegere

Aceste elemente tradeaza clar atitudinea negativa a sefului fata de dumneavoastra, fapt care în timp duce la o atitudine asemanatoare si din partea colegilor. Încercati sa urmati câtiva pasi simpli pentru a va asigura ca veti reusi sa va întelegeti bine cu seful. În primul rând, trebuie sa va obisnuiti cu ideea ca, din punct de vedere ierarhic, sunteti „condus“ de cineva si trebuie sa-i aratati respect în primul rând ca om si ca profesionist, si apoi ca sef. Apoi, faceti-va treaba în continuare pentru ca, pâna la urma, orice sef este impresionat de o munca bine efectuata. „Înainte de a va asuma noi responsabilitati sau de a va aglomera cu noi sarcini operative, faceti-va treaba bine si încadrati-va în timp“, va sfatuiesc specialistii în resurse umane. De asemenea, alegeti momentul potrivit pentru a discuta cu seful si acordati-i credit atunci când va spune ca se va ocupa de o anumita problema.