Nu accepta un job la orice firma, alege-o pe cea care iti ofera sanse sa iti dezvolti o cariera. Afla mai multe informatii despre companie, acorda atentie brandului de angajator.
Inainte de toate trebuie sa faci o cercetare a firmei la care vrei sa te angajezi. Este important pentru tine sa stii care este viziunea companiei respective, care sunt valorile pe care le promoveaza si dupa care se ghideaza. Incompatibilitatea intre tine, ca potential angajat, si firma respectiva inseamna ca iti vei irosi timpul, incercand sa lucrezi la o companie la a carei politica si metode de lucru nu te vei adapta. Important de urmarit si de luat in consideratie este brandul de angajator al firmei respective. Un brand de angajator solid inseamna ca firma respectiva iti ofera acces la programe de training, astfel incat tu sa poti evolua in cariera. Planurile de dezvoltare a carierei ar trebui concepute de catre firma in asa fel incat tu sa poti progresa de la un entry level job. Anuntul de recrutare pe care firma il face ofera, de asemenea, indicii care te pot ajuta. Un anunt de recrutare ar trebui sa iti spuna ce fel de persoana cauta, care ar fi responsabilitatile tale, care este pachetul de beneficii pentru jobul respectiv. Alta sursa de informatii despre firma la care doresti sa te angajezi este o persoana care lucreaza in cadrul firmei. De retinut aici este ca sursa este subiectiva.
Pe de alta parte, interviul este important pentru ca iti ofera o imagine asupra modului in care se lucreaza in firma. Conteaza modul in care esti intervievat, locul, persoana care conduce interviul. Un intervievator bun stie sa elimine tracul interviului prin intrebari de spart gheata si modul in care relationeaza cu tine.
Toate acestea spun multe despre organizatia respectiva, cum si cat de mult apreciaza o politica de resurse umane coerenta, deci si modul in care vei fi tratat in firma. Este cartea de vizita a angajatorului.
Cu ce te ajuta politica de resurse umane a firmei
O politica de resurse umane coerenta inseamna transpunerea obiectivelor companiei in obiectivele personale ale angajatului. Ca angajat, ai interesul de a evolua in cariera, iar angajatorul are interesul ca personalul de care dispune sa ofere un randament cat mai mare. Trainingurile, programele de dezvoltare personala si profesionala ajuta un angajat sa isi dezvolte abilitatile si competentele profesionale. Ajungand la un nivel de competenta inalt, un angajat aduce un beneficiu mai mare pentru firma sau compania pentru care lucreaza, iar pe plan profesional acest lucru se transpune pentru angajator intr-un beneficiu sporit de pe urma muncii prestate de catre oamenii pe care ii are. Daca firma la care lucrezi iti ofera posibilitatea de a accesa traininguri, programe de dezvoltare profesionala, vei putea accede la un job de nivel mai inalt, ale carui cerinte le poti indeplini si pentru care esti mai bine platit.
Material realizat cu sprijinul lui Laurentiu Lazar, consultant Resurse Umane - Effective Consulting Craiova