O data cu aderarea Romaniei la UE, craiovenii vor putea munci aproape in orice tara din UE. Pentru a-si gasi mai usor un loc de munca in una din tarile membre UE, craiovenii pot accesa site-ul Eures.
Conform principiului libertatii de miscare a muncitorilor, toti cetatenii tarilor membre ale Spatiului Economic European (SEE) au dreptul sa munceasca in oricare dintre acestea fara permis de munca. Exceptie fac statele noi membre, in cazul carora e posibil sa fie aplicate anumite restrictii in primii doi-sapte ani de la aderare. Potrivit unui comunicat emis de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) - www.omfm.ro, din randul tarilor care au anuntat oficial ca impun restrictii pentru Romania fac parte Danemarca, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Franta, Ungaria, Austria, Belgia, Italia, Grecia, Spania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Malta. Exista insa si tari care nu impun restrictii pentru Romania - Estonia, Finlanda, Polonia, Slovacia, Cehia, Cipru, Suedia, Slovenia, Letonia, Lituania si Bulgaria.
Eures, o retea ce promoveaza mobilitatea geografica
In contextul strategiei europene trasate in domeniul muncii, mobilitatea muncitorilor este nu numai un drept fundamental al cetatenilor UE, ci si un instrument pentru crearea unei piete unice europene a muncii. Pentru a facilita libera circulatie in SEE si in Elvetia, serviciile publice de munca din tarile membre UE sunt organizate intr-o retea europeana coordonata de Comisia Europeana. Aceasta poarta numele de EURES si, potrivit site-ului www.omfm.ro, reprezinta o retea de cooperare intre Comisia Europeana, Serviciile publice de recrutare din statele membre, plus Norvegia, Liechtenstein, Islanda si Elvetia. Reteaua Eures promoveaza mobilitatea geografica si profesionala furnizand informatii, sfaturi si ajutor atat cetatenilor europeni care doresc sa lucreze intr-o alta tara, cat si angajatorilor care doresc sa recruteze personal din strainatate.
Cum se foloseste site-ul www.eures.europa.eu
Pentru statele membre ale Uniunii Europene care nu au impus restrictii privind accesul pe piata muncii, lucratorii romani pot sa aplice pentru un post in aceleasi conditii ca si nativii (fara formalitati suplimentare). Craiovenii pot gasi locurile de munca vacante in statele UE si Spatiul Economic European pe site-ul EURES (www.eures.europa.eu). Acest portal se foloseste in conditii similare cu ale oricarui alt site de locuri de munca on line. Astfel, dupa ce se acceseaza pagina de internet http://ec.europa.eu/eures, primii pasi consta in crearea unui cont de identificare si completarea unui Curriculum Vitae. Ulterior, se intra pe link-ul de cautare a unui loc de munca, in functie de domeniul si tara dorite, si se aplica la oferta care intereseaza. Ofertele corespunzatoare existente in sistem apar insotite de informatii despre angajator (date de identificare, salariu, conditii de angajare, tipul de contract - permanent sau temporar). Ieri, pe site-ul Eures, erau inregistrate peste 765.826 de locuri de munca vacante (peste 130.000 dintre acestea erau disponibile in tarile care nu au impus restrictii romanilor) si peste 200.800 de CV-uri.