Hrana sau combustibili. Aceasta pare sa fie alegerea pe care o au de facut cei mai multi dintre agricultori. Si asta pentru ca produsele alimentare de origine vegetala intra in competitie cu productia de biocombustibil. Potrivit publicatiei Businessweek, citata de Mediafax, cresterea competitivitatii economice a biocombustibililor, in calitate de sursa alternativa de energie atrage schimbari rapide la nivelul intregului sector agricol, iar producatorii de etanol sau biodiesel se comporta tot mai adesea asemenea companiilor energetice. Preturile ridicate la combustibili au efecte puternice si in alte sectoare de activitate. Astfel, pe masura ce, de exemplu, recoltele de porumb au un rol tot mai important in calitate de materie prima pentru productia de biocombustibili, precum etanolul sau biodieselul, companiile care le produc si le proceseaza adopta treptat un comportament tot mai apropiat grupurilor de energie. De asemenea, o data cu extinderea culturilor de trestie de zahar, porumb si soia, utilizate la productia de biocombustibili, alte recolte sunt relocate sau inlocuite, astfel ca oferta scade si impactul preturilor ridicate ale energiei se extinde asupra mai multor produse alimentare. In conditiile in care pretul petrolului se mentine peste 70 de dolari pe baril, volumul investitiilor pentru dezvoltarea tehnologiei si unitatilor de productie de biocombustibili creste. In prezent, circa 20% din productia de porumb din SUA este orientata catre productia de etanol. "Desi suntem inca departe de scenariul in care toate produsele agricole sa poata fi transformate in biocombustibili, cei care le produc le comercializeaza precum produsele energetice", sustine Joseph Agnese, analist la agentia de evaluare financiara Standard & Poor's.