Producatorii agricoli vor putea sa-si scoata macar o parte din banii investiti in cultivarea terenurilor. Culturile afectate de vremea caniculara din acest an vor putea fi folosite ca nutret. Pentru acest lucru, comisia alcatuita in baza deciziei prefectului va face mai multe verificari pentru a vedea care sunt culturile care, indiferent de felul in care va evolua vremea, nu mai pot fi salvate si care pot fi folosite ca nutret. Mai mult, pentru a asigura insamantarea de toamna, statul va acorda sume de bani producatorilor agricoli.

Culturile calamitate care pot fi transformate in nutreturi pentru animale, cum ar fi cele de porumb, mai pot inca aduce un oarecare venit agricultorilor. Solutia transformarii culturilor de porumb in nutret a venit ca urmare a perioadei prelungite de seceta care a dus la calamitarea culturilor de furaje. "Culturile calamitate se dau la animale. Conform Legii 381/2002, se face un act de constatare de catre o comisie alcatuita in baza unei decizii a prefectului si acolo unde se constata ca nu s-a facut nimic, se da la animale. Mentionez faptul ca nu conteaza masa verde a culturii, ci boabele", a declarat purtatorul de cuvant din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, inginer Stere Economu. Cu alte cuvinte, chiar daca masa verde s-a dezvoltat, in cazul in care cultura respectiva nu a facut boabe, ea va fi transformata in nutret pentru animale. Pe raza judetului Constanta, din totalul de 225.950 de hectare cultivate, 91.538 sunt afectate de canicula. Dintre acestea, 88.450 de hectare sunt culturi de toamna si 3.088 de hectare sunt culturi de primavara. "In judet au fost cultivate un numar de 133.795 de hectare cu grau, din care 50.022 de hectare au fost afectate de seceta. Cu rapita au fost cultivate 45.765 de hectare, cu orzoaica de toamna 11.606 de hectare, cu orz de toamna 16.820 de hectare si cu orzoaica de primavara 17.964 de hectare", a mai declarat inginerul Stere Economu.

Cinci milioane pentru insamantarea cu grau

In ceea ce priveste culturile de orzoaica de toamna si de orz, din cele 28.426 de hectare cultivate au fost calamitate 10.273 de hectare, din care peste 50% au fost afectate 7.637 si sub 50% au fost afectate 3.636 de hectare. La randul lor, culturile de rapita au fost calamitate pe o suprafata de 22.938 de hectare, adica aproape jumatate din suprafata cultivata. Din acestea 14.123 de hectare au fost afectate peste 50% iar 8815 de hectare au fost afectate sub 50%. Nici culturile de orzoaica de primavara nu o duc mai bine, fiind afectate 5.217 hectare din cele 17.964 de hectare cultivate, dintre care peste 50% au fost afectate 3114 de hectare iar sub 50% au fost calamitate 2103 hectare. "Pana in prezent am depus deja 97 de dosare eligibile pentru obtinerea ajutorului din partea statului pentru culturile calamitate de seceta, in valoare totala de 62 de miliarde de lei vechi. Restul dosarelor care au fost depuse la noi sunt verificate. In masura in care vor fi declarate eligibile vom vira banii despagubitilor", sustine Stere Economu. Pentru a veni in sprijinul agricultorilor in ceea ce priveste insamantarile de toamna, acestia vor primi fonduri diferentiate, in functie de cultura care va fi cultivata. "Potrivit declaratiilor secretarului general de stat in Agricultura, Sorin Chelmu, agricultorii vor primi cate cinci milioane de lei pentru insamantarea terenurilor cu grau, patru milioane si jumatate pentru insamantarea terenurilor cu orz si orzoaica si patru milioane de lei pentru insamantarea terenurilor cu rapita", a afirmat purtatorul de cuvant al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta.