Culturile agricole din primavara acestui an vor fi afectate de seceta anuntata de specialisti. Prognozele meteorologice pentru 2007 sunt unele dintre cele mai nefaste pentru agricultura romaneasca. Cu toate ca in acest moment plantele nu resimt cantitatea redusa de precipitatii, iar specialistii spun ca potentialul culturii ramane unul ridicat, culturile de primavara vor avea de suferit din cauza lipsei de precipitatii.
In ceea ce priveste productia agricola din aceat an, Bude Alexandru, director stiintific in cadru Institutului de Cercetare Fundulea, ne-a spus ca, "desi in acest moment nu se pot face aprecieri ca productia va fi una mai scazuta comparativ cu anul trecut, exista riscul ca acest lucru sa se adevereasca daca temperaturile ridicate vor fi precedate de un ger uscat". In acelasi timp, Bude Alexandru spune ca acest lucru nu se va intampla daca temperaturile scazute vor fi insotite de precipitatii.

Orzul, in pericol

Pe de alta parte, Stancu Vasile, consilier in cadrul Ministerului Agriculturii, ne-a declarat ca exista cateva judete in partea de est a tarii care au semnalat ingalbenirea si impiticirea culturilor de orz. Totodata, acesta afirma ca graul si rapita sunt intr-o stare buna, consumul de apa in aceasta perioada fiind unul scazut.
In cazul calamitatilor naturale, Ministerul Agriculturii va suporta pana la 70% din cheltuielile efectuate de agricultori, pana in momentul respectiv. (A.ß)