CorectNews informeaza : Mai mult decat inconstienti (Autor: Sorin Rosca Stanescu)

O parte a planetei este pe cale de a exploda. Financiar. Economic. Intr-o lume globalizata se va produce un veritabil tsunami, care va lovi naprasnic Romania. Afectand viata milioanelor de oameni. Creand uriase probleme guvernantilor. Partidelor politice. Societatii civile. Ca sa nu mai vorbim de societatile comerciale. Iar baba se piaptana. Cine este baba? As fi, la randul meu, iresponsabil sa afirm ca baba este doar Guvernul. Baba suntem si noi.
Europa, Statele Unite, statele arabe, America de Sud, Canada, Australia, Rusia si multe alte state se afla intr-un punct de rascruce. In acest moment. Si va dura pana la mijlocul lunii august. Atunci vom stii daca ne ducem de-a berbeleacul. Daca aceasta criza, cu care este confruntata omenirea, a fost in forma de V sau in forma de W. Daca nu urmeaza cumva o cadere infinit mai dura decat cea declansata in 2008. In aceste conditii, orice guvern responsabil si orice persoana ori societate comerciala ar trebui sa se pregateasca. Inca de azi. Numaratoarea inversa este in plina desfasurare. Numai ca, in loc sa cream urgent un comitet national de criza pentru noua criza, nu numai pentru cea de sistem prin care oricum trece Romania, ar trebui ca cei responsabili sa inteleaga ce se intampla. Sa fie conectati mental, cultural, psihologic la piata mondiala de capital. Pentru ca altfel, practic, oricum suntem conectati. Ideea ca pe noi criza ar putea sa ne ocoleasca sau sa ne menajeze este o prostie. Mare cat Palatul Cotroceni. Sau, mai bine spus, cat Palatul Parlamentului. Si cat Guvernul. Si cat toate trei la un loc.
Ducem un razboi de gherila politic. Vine marea criza si ne va gasi in transee tragand unii in altii cu prastia. Iar acum nu mai este timp pentru asa ceva. Pur si simplu. Iar daca e obligatoriu sa ducem, chiar si in aceste conditii, un razboi romano - roman, pentru ca - nu-i asa? - avem cel mai slab guvern din trecut, din prezent si din viitor si cel mai malefic presedinte, atunci sa o facem. Dar constient ca nu ne mai putem rezuma doar la ideea de a-i elimina pe ei si de a aduce la putere o guvernare mai buna. Acum trebuie sa facem tot ceea ce putem pentru a diminua efectele noii crize. Pentru a-i salva cat de mult se va putea pe romani.
Este asa - numita criza a datoriilor suverane. Statele Unite au datorii publice de peste 14 mii de miliarde de dolari. Ca sa disipeze povara, tiparesc zilnic hartie pe care scrie dolari, in valoare de 36 de miliarde. In ciuda acestei situatii, cat se poate de evidente, planeta nu este pregatita sa renunte la dolar. Oricat de mult protesteaza unii, in frunte cu premierul Vladimir Putin. La inceputul lui august, Congresul Statelor Unite va decide, probabil, ca America sa mearga mai departe in acelasi fel si cu orice risc. Si sa imparta riscul cu ceilalti. Dar ceilalti sunt, la randul lor, in galeata. Europa scartaie din toate incheieturile. Daca se prabuseste Italia, Uniunea Europeana nu-si mai are sensul. Iar Italia se poate prabusi pur si simplu pentru ca datoriile publice ale acestei tari sunt mult prea mari pentru a fi acoperite de ceilalti. Si care ceilalti? Pentru ca nu a mai ramas decat Germania. Care nu duduie. Deloc. Bancile au cumparat atat de multe actiuni de stat, incat acum se sufoca si ele. Intra in colaps. Si in panica. Cand ele nu mai au capacitatea de a credita, explozia se declanseaza.
Iar statele slabe cu democratii si economii capitaliste esuate sau pe cale de a esua si cu conduceri slabe, cum este Romania, sunt nu protejate, ci, dimpotriva, extrem de expuse. Pentru ca la fel, ca si in prima faza a crizei, costurile cele mai mari le platesc cei mai slabi.
Noi toti suntem mai mult decat indiferenti si mai mult decat inconstienti, strangandu-ne preocuparile la gherila noastra interna si locala.