Astazi, pentru a obtine un vot cat mai convingator, in special pentru Romania, comisarul pentru extindere Ollie Rehn si presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso le-au promis parlamentarilor europeni ca-i vor consulta la sfarsitul anului inainte de a face o eventuala recomandare privind amanarea aderarii, precizeaza BBC. In ajunul votului din Parlamentul European asupra aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, comisarul pentru extindere Olli Rehn transmite intr-un interviu acordat in exclusivitate la BBC semnale optimiste privind respectarea termenelor de aderare.
Rehn a declarat ca Romania a inceput sa prinda din urma Bulgaria, mai ales in ceea ce priveste reforma justitiei, si ca spera ca nu va fi nevoie sa recomande amanarea aderarii cu un an.
Comisarul european este de parere ca “ambele tari sunt pe drumul cel bun, si cu toate ca Bulgaria a facut reforme importante in ultimii ani, Romania recupereaza repede terenul pierdut, de exemplu in ceea ce priveste reforma justitiei.“ Rehn spera “ca ambele tari vor putea indeplini criteriile cerute in cursul acestui an, mai ales privind reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei si criminalitatii.“
Mai optimist ca-n alte dati, Ollie Rehn apreciaza ca “Romania a respectat termenul de la sfarsitul lunii trecute pentru mai multe masuri legislative si planuri de actiune.“

Testul crucial este in noiembrie

Potrivit BBC, comisarul european Ollie Rehn a mai spus ca in urmatoarele saptamani va trimite tarilor membre ale Uniunii tabele de monitorizare pentru fiecare angajament in parte, urmand ca in noiembrie sa prezinte un raport complet. “Acela este testul crucial pentru ambele tari“, a subliniat el.
“Intr-adevar, Comisia Europeana va evalua progresul celor doua tari si va putea recomanda amanarea cu un an. Sper ca nu voi fi nevoit sa recurg la aceasta clauza“, a adaugat Rehn, precizand ca “decizia finala le revine celor 25 de guverne, pe care Romania si Bulgaria vor trebui sa le convinga ca sunt pe deplin pregatite pentru aderare.“

Pro si contra amanarii aderarii

Unii diplomati europeni spun ca amanarea n-ar avea nici un sens. Ce poate face Romania intr-un an daca nu si-a facut lectiile pana acum, se intreaba ei.
Pe de alta parte, tari precum Germania l-ar putea sustine pe domnul Rehn daca acesta considera ca amanarea e inevitabila. In ecuatia integrarii Romaniei si Bulgariei in UE, multe depind si de atmosfera generala din Uniunea Europeana, comenteaza Ollie Rehn.
Spre exemplu, o respingere a Constitutiei europene in Franta luna viitoare ar putea duce la o criza majora in sanul Uniunii si la o linie mai dura fata de candidatele mai sarace si mai slab pregatite.
Ritmul pregatirilor ar putea fi incetinit si de alegerile generale din Bulgaria, planificate in iunie, si de posibile anticipate in Romania. In aceasta din urma problema, comisarul Rehn este de parere ca “este o problema ce tine de sistemul democratic si de procedurile constitutionale interne“, dar este convins ca toate fortele politice din Romania sunt constiente de nevoia de a continua reformele, stabilitatea politica si consensul tuturor partidelor pentru a deschide calea pentru aderare.

Romania va urma exemplul Greciei?

In ceea ce priveste folosirea corecta si eficienta a fondurilor europene in vederea aderarii, Ollie Rehn explica faptul ca unii oficiali europeni se tem insa ca, fara pregatirile necesare, Romania risca sa urmeze exemplul Greciei, si nu al Irlandei.
Romania ar putea suferi de sindromul grecesc la puterea o suta, avertiza un oficial, riscand sute de plangeri la Curtea Europeana de justitie privind subventiile de stat sau interdictia unor produse pe piata unica daca nu respecta toate standardele de igiena.
Ori, aceasta ar insemna o aderare de categoria a doua, pe care trebuie s-o evitam.
Olli Rehn spera totusi ca Romania si Bulgaria vor reusi sa schimbe perceptia de tari sarace si corupte, folosindu-si atuurile la maximum - o forta de munca bine pregatita si niveluri inalte de crestere economica.
Multi uita ca Romania are unul dintre cele mai inalte niveluri de crestere din Europa, alaturi de Turcia, a conchis Rehn, pe un ton optimist.

Integrarea in UE, pas cu pas

Romania a depus la 22 iunie 1995 cererea oficiala de aderare la Uniunea Europeana pentru ca raspunsul mult asteptat sa vina de-abia 4 ani mai tarziu. In 1999, pe baza mai multor rapoarte, Comisia Europeana a recomandat deschiderea negocierilor de aderare, dar sub rezerva anumitor conditii specifice. La 15 februarie 2000, au fost lansate oficial negocierile de aderare a Romaniei cu UE. In noiembrie 2002, Comisia Europeana a elaborat foi de parcurs pentru Romania si Bulgaria. Tara noastra a purtat timp de 4 ani negocieri la 31 de capitole, ultimul fiind Capitolul Diverse. Romania a inchis tehnic negocierile la 8 decembrie 2004 oarecum in graba, ajungand in situatia de a accepta conditii de monitorizare foarte stricte, mai stricte decat cele acceptate de Bulgaria sau orice alta tara candidata. Astfel, tara noastra s-a angajat ca va indeplini 11 conditii specifice, 7 pentru Capitolul Justitie si Afaceri Interne si 4 pentru Capitolul Concurenta. De remarcat ca in cazul in care nu vom indeplini aceste conditii, Comisia Europeana poate cere activarea clauzei de salvgardare, care inseamna practic amanarea aderarii cu un an. De altfel, potrivit negociatorului-sef al Romaniei cu UE, Leonard Orban, negocierile s-au incheiat cu acceptarea a sase clauze de salvgardare, dintre care trei specifice tuturor tarilor care au aderat pana acum la UE, una comuna Romaniei si Bulgariei si doua specifice tarii noastre. Astazi, Tratatul comun de aderare a Romaniei si Bulgariei urmeaza sa fie votat in Parlamentul European. Ceea ce inseamna un penultim pas pe drumul integrarii in UE la 1 ianuarie 2007.