Mai multi magistrati, dar si avocati care sunt si cadre didactice in invatamantul superior galatean, s-au trezit ca dupa ce li s-a restituit contributia la asigurarile sociale retinuta peste plafonul maxim admis de lege, li se cere inapoi si impozitul pe aceste sume.

Judecatorii de la Tribunal si Curtea de Apel de Galati au fost pusi intr-o situatie mai mult decat stanjenitoare de catre Finante. Magistratii au aflat in urma cu cateva luni ca li s-au retinut sume consistente in contul contributiei individuale de asigurari sociale de catre Directia de Finante Galati. Sumele retinute, ce variaza intre 2.000 de lei si peste 10.000 de de lei vechi de persoana, depaseau plafonul maxim admis de Legea 19/2000 (privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale) iar magistratii au cerut informatii pentru a afla ce se intampla. De la Finante li s-a spus ca trebuie sa afle la cat anume se ridica contributia platita pentru incadrarea ca judecator si cat a reprezentat cealalta contributie, platita in contul activitatii desfasurate in invatamantul superior. Intr-o situatie similara se gasesc si avocatii din Baroul Galati care predau la Facultatea de Drept. Cert este ca nici acum nu se stie cum s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca multi magistrati predau de ani buni, dar nu au mai patit asa ceva.

Exercitiu fiscal pe nervii judecatorilor

In incercarea de a rezolva problema, Finantele au purtat o corespondenta cu Casa Nationala de Pensii in ideea de a afla care sunt sumele exacte pe care trebuie sa le restituie magistratilor. Fiecare magistrat a descoperit in cele din urma cat ar avea de recuperat, dar cand au ajuns din nou la Finante au aflat ca, de fapt, vor primi inapoi mult mai putini bani decat estimasera. Ca sa se inteleaga cum stau lucrurile, nu este vorba de cateva zeci de lei, ci de cateva mii de lei pe care fiecare magistrat trebuia sa-i recupereze. Pana la urma problema s-a reglementat, magistratii reusind sa-si recupereze banii, pentru ca acum cateva zile sa apara o alta problema. Dupa ce oamenii si-au luat inapoi banii, care oricum le reveneau de drept prin lege, au aflat ca trebuie sa restituie si impozitul pe aceste sume. Cu alte cuvinte, li s-au restituit contributiile retinute nelegal fara sa se mai tina cont ca trebuie calculat si impozitul. In cazul magistratilor galateni cu vechime in invatamantul superior este vorba de sute de lei si nu este exclus ca acestia sau colegii lor din avocatura sa cheme in judecata Finantele pentru toate aceste sicanari.