Comisia Europeana calca pe urmele guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, estimand ca preturile vor creste in acest an doar cu 4,6 procente, si nu cu 5,1%, cat anuntase initial. Isarescu a fost saptamana trecuta si mai optimist. El a apreciat ca inflatia va fi de 3,7% la finele lui 2007. Pe de alta parte, agitatia politica din Romania ii determina pe analistii unei mari banci europene sa estimeze ca inflatia va fi in acest an de 4,4%.

Analistii UniCredit estimeaza ca trendul dezinflationist va fi stopat, iar cresterea preturilor va ajunge la 4,4% pentru intreg 2007, pe fondul instabilitatii politice, potrivit raportului asupra Europei Centrale si de Est dat ieri publicitatii.
Prognoza Unicredit este insa optimista comparativ cu cea a Comisiei Europene, desi aceasta a revizuit in scadere rata inflatiei din Romania pentru acest an, potrivit Mediafax. Astfel, Comisia Europeana anticipeaza ca preturile vor creste in medie cu 4,6% in acest an, si nu cu 5,1 procente, cat estimase in toamna anului trecut.
Cel mai optimist este insa guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Reamintim ca, la finele saptamanii trecute, Isarescu a revizuit rata inflatiei pentru acest an, estimand un nivel de doar 3,7 procente la finele anului. Initial, BNR a anuntat un nivel al inflatiei de 4,6%, plus sau minus un punct procentual.

Inflatie din cauza cresterii salariilor

Din raporul UniCredit reiese ca in urmatoarele luni vor exista presiuni inflationiste generate in principal de cresterile salariale, dar si de scumpiri. "Cresterea preturilor de consum va aparea ca urmare a efectului "de baza" indus de declinul preturilor produselor alimentare din trimestrul trei al anului trecut. Ajustarile viitoare ale preturilor administrate "isi vor aduce si ele contributia la cresterea ratei inflatiei. Romania aliniaza gradat preturile la energie si la gaze naturale, astfel incat in 2009 acestea sa ajunga la nivelul celor din UE", explica analistii UniCredit.

1,7 miliarde de euro din privatizari

Analistii UniCredit considera ca, in conditiile agitatiei politice actuale, ritmul reformelor din justitie si administratie publica se va incetini, fapt care se va repercuta asupra posibilitatii de absorbtie a fondurilor structurale europene. Intarzierea reformelor va afecta de asemenea procesul de privatizare si proiectele de investitii. Aceeasi analisti apreciaza insa ca daca instabilitatea politica nu va afecta procesele de privatizare, in 2007, veniturile care provin din privatizari se vor ridica la 1,7 miliarde de euro. "In afara principalilor distribuitori de energie electrica din Romania (subsidiare ale Electrica), printre companiile care vor fi scoase in mod prioritar la privatizare in acest an se vor numara Antibiotice, cel mai mare fabricant local de produse farmaceutice, Electroputere, furnizor de echipamente electrice, precum si mari institute de cercetare", se mai arata in raportul UniCredit.

Aderarea creste profitul bancilor

Aderarea la Uniunea Europeana si detinerile straine au sustinut crearea unui sector bancar solid si sustenabil, in timp ce regiunea CSI inca se confrunta cu incertitudini politice, se arata intr-un raport Erste Bank. Potrivit acestui raport, bancile din Romania si Bulgaria au reusit intr-o oarecare masura sa reduca restrictiile privind creditarea, in timp ce tari precum Croatia si Serbia inca se confrunta cu reguli stricte.