Senatul a aprobat "din eroare" reducerea TVA de la 24% la 5% la alimentele de baza (ulei vegetal, zahar, carne, lapte). Totusi, preturile nu vor scadea prea curand, chiar daca legea va fi promulgata de presedintele tarii. Asa cum stau lucrurile in acest moment, chiar daca TVA s-a redus la alimentele de baza cu 19%, comerciantii nu vor fi tentati sa scada prea curand preturile catre consumatorul final cu acelasi procent.
"Daca aceasta lege va fi promulgata, in primul rand, firmele care s-au aprovizionat deja cu TVA de 24% sunt obligate sa achite factura catre furnizor tot cu 24%. In plus, nu va reduce nimeni pretul pana cand nu lichideaza stocul aprovizionat cu TVA de 24%. In al doilea rand, ramane la latitudinea comerciantului cu cat va scadea pretul si daca vrea sa scada pretul produselor", a spus Ioan Vigaru, presedintele Camerei de Comert si Industrie a judetului Dolj. Pretul final al alimentelor nu poate scadea imediat chiar cu 19% la producatori, pentru ca acestia se vor aproviziona cu materii prime si materiale pe care le cumpara cu TVA de 24%.
Intrebat cu cat vor scadea preturile alimentelor, directorul adjunct al Fiscului doljean, Mihai Antonescu, a precizat ca nu vor scadea chiar cu 19%, ci cu mult mai putin, in cazul in care aceasta masura de reduce a TVA ar intra in vigoare. "Nu cred ca se va aplica o astfel de diminuare a TVA, pentru ca nu avem cu ce sa acoperim golul creat in buget, pentru ca in ultimul trimestru al acestui an s-a scos si impozitul minim", a spus Antonescu.
Daca se va aplica reducerea de TVA la alimentele de baza, in perioada imediat urmatoare va avea de pierdut doar bugetul de stat, din cauza ca vor scadea vertiginos incasarile din TVA. Masura ajuta firmele din domeniul alimentar si, oarecum, consumatorul final.

Comerciantii vor avea cate doua case de marcat

Reducerea TVA doar la alimentele de baza ar putea aduce alte prejudicii firmelor. Desi comerciantii castiga la cota de TVA, vor pierde ceva banuti pe care ii vor investi intr-o casa de marcat noua, daca patronul vinde si alte produse in magazin, in afara alimentelor cu TVA redus. Pe una dintre casele de marcat, care este fiscalizata cu TVA de 24%, intreprinzatorul poate sa vanda alte produse pe care le are in magazin (acadele, sucuri, tigari), iar pe cea de-a doua casa de marcat (unde TVA afisat va fi de 5%) se vor vinde strict produsele de baza pentru care s-a redus TVA: carne, lapte, ulei, zahar etc. Pentru magazinul de la coltul strazii, asemenea obligatie ar fi absurda.