Jurnalul National informeaza : ' Parcare, pasaj si magazine, in Piata Charles de Gaulle '
' O parcare subterana, un pasaj rutier si o zona comerciala, de toate acestea vor beneficia bucurestenii, si nu numai, care vor traversa zona centrala a Capitalei. Lucrarile vor incepe in martie si vor dura 2 ani, costurile fiind ridicare la 93.750.000 de euro.
Pentru ca este vorba despre un parteneriat public privat, Primaria Capitalei va suporta jumatate din suma, urmand ca restul sa fie achitat de firma castigatoare a licitatiei.
"Suntem pe ultima suta de metri, saptamana aceasta definitivam contractul, vom colabora pe acest proiect cu firma Romstrade. Este vorba despre o parcare si un pasaj subteran in Piata Charles de Gaulle, un nivel fiind ocupat de spatii comerciale", ne-a declarat Bogdan Hreapca, directorul Directiei de Investitii din Primaria Capitalei.
Daca parcarea subterana ocupa intersectia Charles de Gaulle fiind impartita in doua alveole (de-a dreapta si de-a stanga casetei de metrou), pasajul rutier este amplasat in piata (avand intrare directa si in parcare) si se intinde apoi pe Bulevardul Aviatorilor.
Intrarile si iesirile in pasaj se vor face din accesele laterale ale Bulvardului Aviatorilor, in acest scop reproiectandu-se partial zona verde, fiind ocupata o banda din carosabilul existent.
Parcarea va avea 603 locuri, fiind construita pe 3 niveluri. In acest moment ar mai fi de rezolvat o singura problema, si anume mutarea monumentului "Crucea Secolului", amplasat exact in mijlocul intersectiei.
O disputa intre Ministerul Culturii si municipalitate pare a complica lucrurile, cel putin pe moment. Totul a inceput atunci cand Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic (institutie aflata in subordinea Primariei) a transmis o documentatie catre Comisia Nationala pentru Monumente de For Public cu privire la mutarea temporara a lucrarii de arta plastica pentru a putea incepe lucrarile.
Conform comunicatului emis de Ministerul Culturii, actele au fost analizate de Comisia in cauza, verdictul fiind unul negativ, institutia considerand mai adecvat pentru reamplasarea temporara a aceastei lucrari scuarul aflat la intersectia Bulevardul Aviatorilor cu Soseaua Nordului, in fata Ambasadei Chinei.
Municipalitatea a acceptat solutia propusa de Ministerul Culturii, a depus o alta documentatie, numai ca au aparut si de data asta probleme. Ministerul Culturii sustine ca Primaria Capitalei a cerut acum o mutare definitiva a monumentului si nu una temporara.
"Documentatia a fost respinsa cu unanimitate de voturi, Ministerul Culturii considera inoportuna si nejustificata mutarea definitiva a acestui monument si atrage atentia asupra ilegalitatii lucrarilor de mutare a acestuia, deja initiate. Ministerul considera ca mutarea acestei lucrari fara avizul Comisiei si fara acordul mostenitorilor dreptului de autor constituie o incalcare flagranta a legii si va fi sanctionata in consecinta", se arata in comunicatul Ministerului.
De cealalta parte, reprezentantul Primariei Capitalei a declarat ca a respectat decizia Comisiei. "Lucrarile pentru mutarea monumentului 'Crucea Secolului' au fost incepute in baza unui prim aviz dat de Ministerul Culturii, in care ni se aproba mutarea, dar nu pentru locatia propusa de noi, adica Parcul Herastrau, ci intr-un amplasament indicat de Ministerul Culturii, in fata Ambasadei Chinei", a declarat seful Serviciului Monumente din cadrul Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic (AMPT), Cristea Sanda.
Dupa refacerea documentatiei, din partea Ministerului Culturii a fost primita o adresa in care se specifica faptul ca institutia nu este de acord cu mutarea definitiva a acestui monument, nici macar in locatia aleasa de minister.
Intr-un final, Ministerul Culturii trebuie sa ofere o solutie, avand in vedere ca proiectul de modernizare a zonei Aviatorilor este destul de avansat. "Vom avea o discutie cu cei de la Ministerul Culturii, care trebuie sa inteleaga faptul ca exista un Plan Urbanistic Zonal aprobat care prevede in zona o parcare si un pasaj. Locul trebuie eliberat, impreuna cu specialistii de la Ministerul Culturii vom lua in calcul si o mutare definitiva, avand in vedere ca partea de deasupra a proiectului a fost gandit in asa fel incat sa arate ca un domino, avand aerisire naturala", ne-a mai spus Bogdan Hreapca.'