Dezvoltatorii imobiliari au anuntat, in ultimele doua saptamani, oferte tot mai tentante pentru a atrage cumparatorii oradeni cu bani, data fiind perioada de criza financiara prin care trecem cu totii. Cele mai interesante oferte sunt acordarea gratuita la cumparare a unui mobilier de bucatarie, utilarea locuintei cu aparatura de aer conditionat, sistem bazat pe achitarea unui avans, cu plata peste patru ani - dupa ce cumparatorul s-a mutat in noua locuinta.
Dupa cateva saptamani in care piata rezidentiala oradeana a fost dominata de incertitudini, de schimbari bruste ale dispozitiei cumparatorilor si ale ritmului de vanzare si de cumparare, de zvonuri despre colapsuri si de eforturi pentru a le contracara, actorii din imobiliare par sa se fi linistit. Cu toate acestea, dezvoltatorii stiu ca vor avea de suferit din cauza faptului ca oradenii nu mai pot avea acces la credite ipotecare ca pana acum. Conditiile impuse de banci ii sperie si pe ei pentru ca inteleg ca ceea ce construiesc nu mai poate fi achizitionat atat de lesne. Pe langa acest lucru, dezvoltatorii insisi au luat credite de la banci pentru cartierele rezidentiale din Oradea, credite care au dobanzi, termene si asa mai departe. Ori, daca nu-si vand marfa repede pot intra si ei in criza, mai ales daca nu vand la un pret care sa le acopere cheltuielile si sa obtina si profit.
Doua solutii inedite de plata au fost lansate, saptamana trecuta, de Impact Developer and Contractor (IMP), care construieste un cartier rezidential si in Oradea. "Un prim produs rezidential este oferit persoanelor care dispun de resursele financiare pentru achizitionarea unei locuinte in prezent, dar care se afla in expectativa, temandu-se de o eventuala scadere a preturilor pe piata imobiliara", se arata intr-un comunicat al companiei. Este vorba de CETIF (Ceiling Float Price Ramburs Apartament), care garanteaza clientilor recuperarea diferentei de pret dintre valoarea imobilului la momentul achizitionarii sale si o valoare viitoare, in cazul scaderii pretului imobilului. Clientul poate solicita recalcularea pretului oricand, pana la data de 31 decembrie 2009, calculul discountului fiind raportat la preturile de lista afisate pe site-ul Impact la momentul exercitarii cererii de restituire a diferentei. Cel de-al doilea produs rezidential anuntat de IMP este denumit CALLBUY (Timeframe Discounted Buy Option Rent Apartment), care ofera clientilor care nu dispun de resursele financiare necesare sau celor care mai trebuie sa astepte pana la aprobarea creditului posibilitatea de a se muta in noua casa imediat cu plata ulterior, atunci cand va indeplini noile conditii de creditare. In acest fel, persoanele interesate de produsele realizate de companie vor putea achita o garantie initiala de minimum 20.000 de lei, avand la dispozitie o perioada de patru ani pentru contractarea oricand a creditului propriu-zis. In tot acest timp, beneficiarul va plati o chirie, care ii confera ulterior dreptul la un discount din pretul de achizitie.