Din cauza crizei economice, in aceasta perioada, intreprinzatorii se gandesc mai putin la extindere si mai mult la reducerea cheltuielilor. Piata birourilor si a spatiilor comerciale din Craiova este in asteptare.

Situatia grea cu care se confrunta firmele in aceasta perioada si-a pus amprenta asupra segmentului business al pietei imobiliare din Craiova. "Firmele nu se mai grabesc sa dezvolte activitati prin deschiderea de noi puncte de lucru. În prezent, avem spatii comerciale si de birouri situate in pozitii-cheie care, daca ar fi fost date spre inchiriere acum cinci luni, ar fi fost luate imediat. Acum insa, din cauza situatiei financiare economice, nu se mai intampla acest lucru", a declarat Teodor Popescu, managerul agentiei Dorcas Imobiliare. Acest lucru a fost observat si de alti agenti imobiliari din Craiova. "Nimeni nu doreste extinderea in aceasta perioada. Toata lumea incearca sa reduca din cheltuieli", a precizat Nicu Radut, directorul Unic Imobiliare.

"Nu au scazut preturile pe acest segment"

Potrivit specialistilor, chiar daca intreprinzatorii nu se inghesuie sa inchirieze spatii comerciale sau de birouri, preturile din piata au ramas nemodificate. "Din pricina situatiei economice actuale, majoritatea proprietarilor au modificat chiriile, acceptand o scadere cu 5-10% a acestora. Totusi, nu se poate vorbi de o tendinta de micsorare a preturilor in piata pe acest segment", a spus Bogdan Buzatu, directorul General Imobiliare. Acesta a explicat ca preturile spatiilor de birouri variaza intre 8 si 11 euro/mp/luna (adica intre 96 si 132 euro/mp/an), iar la spatiile comerciale, intre 20 si 40 euro/mp/luna (adica intre 240 si 480 euro/mp/an).

Chiria birourilor din Craiova, cu 50% mai mica decat in Bucuresti

Preturile spatiilor de birouri din Craiova sunt cu 50% mai mici decat cele din Bucuresti, al caror nivel a ajuns in 2008 la 258 euro/mp/an, aproape la fel de scumpe ca in Berlin. "Potrivit unui raport al CB Richard Ellis, chiria spatiilor de birouri din Bucuresti a fost, in medie, de 258 euro/mp/an in 2008, in timp ce la Berlin aceasta era de 264 euro/mp/an", precizeaza www.bloombiz.ro, care noteaza ca anul trecut, in Sofia, chiria pe acest segment a fost de 204 euro/mp/an, iar in Budapesta, de 270 euro/mp/an.

Specialistii estimeaza micsorari de pret

Pentru 2009, la nivel national, specialistii estimeaza scaderi de pret pe segmentul spatiilor comerciale si de birouri. "Restrangerea si reasezarea bugetelor firmelor vor determina un val de renegocieri ale contractelor in curs. Noi estimam o ajustare a preturilor, in termeni reali, cu 15-20%, in functie de puterea de negociere a partilor, manifestata inclusiv asupra ofertelor de subinchiriere, aflate in crestere", noteaza bloombiz. Aceasta situatie este cauzata de faptul ca la nivel national exista un surplus de spatii de birouri, estimat la 180.000 mp. În Craiova, ramane de vazut cum va evolua piata, avand in vedere ca nu sunt foarte multe oferte. "În Craiova, nu prea exista spatii comerciale si de birouri. De trei ani nu e o oferta prea mare", a declarat Nicu Radut.