Activitatea firmelor de taximetrie din Bucuresti s-a redus in ultimele doua luni cu 10-15% comparativ cu perioada similara a anului trecut, situatie care a determinat companiile din domeniu sa renunte la cresterea tarifelor, programata pentru finele acestui an. Reprezentantii firmelor de taximetrie spun ca scaderea activitatii a inceput in aceasta toamna, pe fondul nelinistii create in randul populatiei de stirile despre criza economica. "Numarul de comenzi a scazut in aceasta toamna cu 10-15%. Din motivul asta, am renuntat la cresterea tarifului la peste doi lei pe kilometru, pe care voiam s-o facem pana la sfarsitul anului", a declarat Ilie Anghel, proprietarul companiilor Cristaxi si Confort Taxi, care cumuleaza peste 850 de taximetre.
Si in cazul companiei Cobalcescu, care are 800 de taximetre, numarul comenzilor a scazut cu peste 10%. "Faptul ca sunt mai putine comenzi se explica prin rezerva oamenilor in a mai face cheltuieli in aceasta perioada. Clientii fideli nu au renuntat la taxi, doar cei ocazionali", spune Giusepe Bacaliaro, directorul diviziei Taxi a companiei Cobalcescu. Aceasta firma programase, de asemenea, o crestere a tarifelor de la 1,95 lei pe kilometru la peste doi lei. "In perioada urmatoare nu ne permitem sa facem nicio marire a tarifelor. De micsorare nu se poate vorbi", a mai spus Bacaliaro.
Problema reducerii tarifelor se pune insa in cazul firmei Meridian Taxi, care detine peste 1.100 de masini. "Daca va fi nevoie, vom scadea si tarifele, dar asta ar echivala cu o sinucidere, pentru ca nu ne-am mai putea acoperi costurile. Oricum, cresterea tarifului la 2,1 lei pe kilometru, pe care o programaseram pentru octombrie, n-a mai avut loc", a declarat Lucian Marin, direcorul executiv al Meridian Taxi.El spune ca firma pe care o conduce a inregistrat, la randul ei, o scadere cu 10% a numarului de comenzi in ultimele luni. Lucian Marin spune ca lunile ianuarie si februarie ale anului viitor vor fi critice pentru industria taximetriei. "Atunci vor exista firme care vor intra in faliment. Acestea au fost intotdeauna luni proaste, dar in conditiile actuale este posibil ca ele sa fie dezastruoase. In ultimele luni s-au scumpit piesele auto si au crescut ratele la leasing. Noi, spre exemplu, daca in august am platit la leasing 200.000 de euro, in octombrie ratele au crescut pana la 230.000 de euro", a afirmat directorul Meridian Taxi.
Potrivit informatiilor firmelor din domeniu, in Romania exista circa 30.000 de taxiuri, dintre care peste 9.500 sunt in Bucuresti.