Daca in anii trecuti craiovenii prinsesera gustul excursiilor pentru shopping, in 2010, reducerile practicate in marile orase europene nu i-au mai tentat. Numarul celor care au contractat excursii de shopping a fost scazut, chiar daca preturile sunt extrem de mici.

La mai bine de un an de la instalarea crizei economice, craiovenii se arata extrem de prudenti in ceea ce priveste cheltuielile. Chiar daca soldurile din marile magazine din strainatate sunt tentante, numarul celor care au apelat anul acesta la programele turistice special create pentru amatorii de cumparaturi este extrem de scazut.
"Anul acesta, nu am avut cereri pentru programele speciale pentru shopping. Turistii au preferat in perioada aceasta sa opteze pentru destinatii exotice (Republica Dominicana, Dubai) si pentru cele de schi (Austria, Italia), unde pot sa imbine utilul cu placutul", a spus Nuti Nicola, sales manager la agentia de turism Mapamond. Aceasta a precizat ca, desi nu si-au luat pachete speciale pentru shopping, cel mai probabil, cei care merg in Austria, de exemplu, vor trece si prin Parndorf, in timp ce turistii care au ajuns in Dubai in aceasta perioada nu vor rata Festivalul de Cumparaturi (Dubai Shopping Festival), care anul acesta se desfasoara in perioada 28 ianuarie - 28 februarie. Aceasta tendinta a fost observata si de reprezentantii altor agentii din Craiova.
"Anul acesta, nu prea am avut cereri pentru pachetele speciale pentru shopping", a precizat Carmen Ciurea, directorul agentiei de turism Sky Limit.

Oferte de la 99 de euro/persoana

Craiovenii nu sunt interesati de excursii, chiar daca ofertele prezentate de agentii sunt mai mult decat tentante - de exemplu, trei nopti la Istanbul cu mic dejun si transport cu autocarul costa de la 99 de euro/persoana, trei nopti la Viena si doua la Budapesta cu mic dejun si transport cu autocarul - de la 139 de euro/persoana, trei nopti la Londra cu mic dejun si bilet de avion, de la 318 euro/persoana, trei nopti la Paris cu mic dejun si transport cu avionul - de la 250 de euro/persoana. La acestea se adauga ofertele de tip "last minute" (de ultima ora). Potrivit infoturism.ro, turistii care au bagajele pregatite si sunt dispusi sa mearga in aceasta saptamana la Praga (trei nopti cu mic dejun, transport cu avionul si taxe incluse) trebuie sa scoata din buzunar doar 205 euro, iar cei care vor sa mearga la Milano (trei nopti cu mic dejun, transport cu avionul si taxe incluse) sau la Roma (trei nopti de cazare cu mic dejun si bilet avion cu taxe incluse) trebuie sa plateasca 159, respectiv 200 de euro.

Craiovenii asteapta reducerile pentru "inscrieri timpurii"

Chiar daca nu sunt foarte interesati de excursiile de shopping, craiovenii se intereseaza inca de pe acum de ofertele agentiilor pentru vara.
"Anul acesta, pentru pachetele speciale pentru shopping nu prea am avut solicitari. Craiovenii au fost insa interesati de pachetele individuale de weekend, pentru ca au preturi foarte bune. O noutate fata de anul trecut este ca oamenii asteapta reducerile de 'early booking' (inscrieri timpurii), ceea ce este foarte bine, pentru ca aceste reduceri sunt sigure, in timp ce cele de tip 'last minute' nu prea", a declarat Sorela Gilca, directorul agentiei Marshal Turism din Craiova, care a explicat ca anul acesta agentiile au fost mai prudente si nu au mai contractat la fel de multe locuri ca in 2009.
Aceasta idee este sustinuta si de alti jucatori din piata.
"Datorita ofertelor 'early booking', clientii au inceput deja sa se intereseze de ofertele de la vara, in special pentru destinatii precum Turcia si Grecia. De altfel, pentru a beneficia de reduceri de pret la pachete, trebuie sa le cumpere din timp deoarece tarile din vest si-au revenit si nu vor mai fi oferte de ultima ora la fel de multe ca anul trecut", a precizat Carmen Ciurea.
Early booking si pentru Romania
Si persoanele care vor sa-si petreaca vacanta in Romania pot beneficia de avantajele ofertelor de inscrieri timpurii, care constau in achizitionarea din vreme a unui pachet turistic, metoda prin care clientul beneficiaza de reduceri substantiale de pret. "Luna aceasta, au aparut ofertele de early booking si pentru Romania", a precizat Sorela Gilca.