In primele luni ale lui 2010, numarul angajatorilor doljeni depistati ca incadreaza personal fara forme legale a crescut cu aproape 120% fata de aceeasi perioada a anului 2008, cand nu aparusera inca primele semne ale crizei economice care avea sa loveasca Romania. "In perioada ianuarie-septembrie 2008, numarul angajatorilor depistati ca foloseau munca nedeclarata a fost de 145. In aceeasi perioada a lui 2009, numarul lor a fost de 299, pentru ca in primele noua luni ale acestui an sa ajunga la 318", a declarat Constantin Durac, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj, care a explicat ca, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorii risca amenzi intre 3.000 si 4.000 de lei pentru fiecare persoana care lucreaza fara forme legale. In ceea ce priveste numarul celor depistati fara forme legale de angajare, acesta a crescut in ultimii doi ani, ajungand luna trecuta la 92, fata de 16, in septembrie 2008.

Fenomenul de munca la gri ia amploare

Pe fondul crizei economice, in paralel cu munca la negru, care a atras dupa sine amenzi de 1,428 milioane de lei in primele noua luni ale acestui an (fata de 670.000 in aceeasi perioada din 2009 si 338.500 de lei in aceeasi perioada din 2008), angajatorii au optat si pentru asa-numita "munca la gri". Altfel spus, societatile intocmesc contracte de munca, le inscriu la ITM, dar nu le executa (nu le evidentiaza in statele de plata) si nu platesc darile catre stat. In plus, angajatorii stabilesc de comun acord cu salariatii sa-i incadreze cu salariul minim pe economie, dar in realitate le ofera mai multi bani. "Inspectorii ITM Dolj depun eforturi constante sa depisteze aceste persoane, dar, fiind vorba despre o intelegere intre angajator si angajat, este mai greu de depistat", a mai spus Constantin Durac. Pentru ca exista o corelatie intre munca la negru si munca la gri, avand in vedere ca prima s-a accentuat, si cea de-a doua urmeaza aceeasi tendinta.
Semnale pozitive

Ceea ce este insa imbucurator este faptul ca in ultima jumatate de an numarul contractelor individuale de munca inregistrate depaseste numarul deciziilor de incetare. "Din 2008 si pana in februarie 2010, fusesera date afara mai multe persoane decat fusesera angajate. Incepand din martie 2010 si pana in prezent insa, numarul contractelor individuale de munca (al angajarilor) s-a mentinut peste numarul deciziilor de incetare", a precizat Constantin Durac, care a explicat ca o astfel de situatie nu a mai fost intalnita din octombrie 2008. Cu toate acestea, avand in vedere evolutia comparativa a contractelor individuale de munca inregistrate in perioada ianuarie-septembrie a anilor 2008, 2009 si 2010, se observa ca numarul contractelor inregistrate anul acesta se mentine sub numarul contractelor inregistrate in 2008. "In perioada ianuarie-septembrie 2008 au fost inregistrate peste 39.000 de contracte, in timp ce in acelasi interval al anului trecut erau aproximativ 25.000, iar in primele noua luni ale acestui an, 33.000", a adaugat Constantin Durac.