Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat ieri ca necorelarea cresterilor salariale cu productivitatea muncii va actiona ca un bumerang, determinand cresteri de preturi si, prin urmare, scaderea puterii de cumparare. Acesta a mai atras atentia asupra cresterii deficitului bugetar peste nivelul stabilit de autoritati, care reprezinta de asemenea unul dintre riscurile privind inflatia pentru acest an.
Cel mai mare risc pentru atingerea tintei de inflatie propusa de BNR pentru finele lui 2007, de 4,6%, este cresterea intr-un ritm superior celui proiectat a castigurilor salariale, necorelata cu productivitatea muncii, a declarat ieri guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. Acesta a precizat ca necorelarea cresterilor salariale cu productivitatea muncii se intoarce ca un bumerang, determinand scaderea puterii de cumparare. Guvernatorul BNR a facut referire in special la salariile bugetarilor, la medicii si profesorii care din cauza veniturilor mici pleaca din tara. Seful BNR nu a explicat insa cum se calculeaza productivitatea in unele sectoare bugetare, cum ar fi invatamantul sau sanatatea. Isarescu nu se teme insa de cresteri salariale necorelate cu productivitatea in sectorul privat.
Tot ieri, Isarescu a atras atentia ca intarirea monedei nationale creeaza pe termen scurt exces de cerere. "Inainte de a ne bucura ca se apreciaza leul si ne ajuta la dezinflatie, suntem constienti ca este exces de cerere", a declarat Isarescu.

RCA-ul majorat a crescut inflatia in ianuarie

"In ianuarie, inflatia de baza ajustata a urcat la 3,24%, crestere cauzata in primul rand de introducerea Carte verde in asigurarile RCA", a spus Isarescu. In ceea ce priveste factorii care au dus la scaderea ratei medie a inflatiei la 6,56% in 2006, Isarescu a mentionat ieftinirea produselor agricole si a titeiului in a doua parte a anului.
Pentru 2007, BNR prognozeaza o inflamare a preturilor de consum in perioada aprilie-septembrie 2007, pe fondul ajustarilor de preturi administrate, dar estimeaza ca la final de an inflatia se va inscrie in intervalul tintit, de 4%, plus minus un punct procentual.

Deficitul bugetar, peste 2,8%

Guvernatorul a mai spus ca deficitul bugetar va fi mai mare decat nivelul prognozat de autoritati pentru acest an, de 2,8%. Deficitul bugetului general consolidat a fost de 1,7% din PIB anul trecut, sub plafonul de 2,5% aprobat de Guvern. "Anul trecut, a existat un decalaj mare intre proiecte si realizari, dar diferenta a fost favorabila", a mai spus Isarescu. Acesta a semnalat ca abaterea executiei bugetare de la parametrii proiectati reprezinta unul dintre riscurile privind inflatia din acest an.
De asemenea, Isarescu s-a referit la deficitul de cont curent, spunand ca din datele preliminare ale bancii centrale reiese ca acesta a fost de aproximativ 10,5% din PIB in 2006.