Cresterea tarifelor la transport pe calea ferata si a utilitatilor precum apa, canal, salubritate si telefon a fost principalul factor care a condus la majorarea preturilor in iunie la toate categoriile de servicii. In timp ce tarifele serviciilor au urcat, marfurile nealimentare s-au scumpit, doar preturile alimentelor a cunoscut reduceri usoare. Toti acesti factori au determinat mentinerea ratei inflatiei la peste 7%, desi cresterea acesteia s-a incetinit cu 0,15% in iunie.

Rata anuala a inflatiei se mentine peste 7%, anunta Institutul National de Statistica (INS). Asta, in conditiile in care Banca Nationala a Romaniei are ca obiectiv pentru acest an o rata a inflatiei de 5%, cu o marja de un punct procentual in plus sau in minus. Reamintim ca Banca centrala si-a mentinut tinta, desi guvernatorul Mugur Isarescu a afirmat ca inflatia ar putea depasi cu pana la 0,8 puncte limita superioara a intervalului de variatie, ajungand la 6,8% la finele anului.
Statisticile mai arata ca inflatia s-a incetinit la 0,15% in iunie, comparativ cu 0,6% in mai, dar cresterea preturilor de consum fata de iunie 2005 s-a mentinut usor peste 7%. Comparativ cu decembrie anul trecut, rata inflatiei a fost la jumatatea anului de 2,67%, cu o medie lunara de 0,4%. Principalul motiv pentru care a avut loc o crestere medie a preturilor de consum in iunie a fost scumpirea serviciilor si a marfurilor nealimentare, compensata partial de ieftinirea alimentelor. Astfel, tarifele serviciilor au urcat cu 0,81%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,45%, in timp ce preturile alimentelor s-au redus cu 0,45%.
Evolutia tarifelor la servicii a fost influentata in principal de cresterea tarifelor la transport pe calea ferata, cu 2,71%, apa, canal, salubritate (1,57%) si telefon cu 1,42%. O crestere semnificativa, de 1,16%, a fost consemnata la transportul aerian.
Toate categoriile de servicii s-au scumpit in iunie, cu exceptia celor postale, ale caror preturi s-au mentinut.
Pretul alcoolului si cel al tigarilor au majorat inflatia
Cresterea preturilor la marfurile nealimentare s-a datorat, in principal, majorarii preturilor la tutun, tigari cu 3,1%. De asemenea, combustibilii s-au scumpit cu 0,22%. In cadrul grupei marfurilor nealimentare, au consemnat scaderi preturile la frigidere si congelatoare, cu 0,29%, masini de spalat, cu 0,16% si medicamente, cu 0,15%.
In cadrul grupei de produse alimentare, s-au inregistrat cresteri importante la fructe proaspete, ale caror preturi au avansat cu 6%, la cartofi, 4% si la tuica, rachiuri si alte bauturi alcoolice cu 2%.
Scaderea pe ansamblu a preturilor la produsele alimentare a fost influentata de diminuarea preturilor la grupa alte legume si conserve de legume cu 5,2%, oua cu 4,7%, carne de pasare cu 2,3%, citrice si fructe meridionale cu 1,8% si lapte si produse lactate cu 1%. Rata inflatiei din iunie a fost zero daca sunt excluse preturile la bauturi alcoolice si tutun si de 0,15% daca nu este luata in calcul influenta combustibililor.
Inflatia din zona euro, putin peste 2%
In timp ce BNR se lupta pentru o tinta de inflatie in jurul lui 5%, inflatia din statele din zona euro se va mentine peste nivelul de 2% in perioada urmatoare. Potrivit unor oficiali ai Bancii Central Europene (BCE), o eventuala accelerare a preturilor de consum este asteptata doar ca urmare a majorarii cotatiilor la petrol si a expansiunii creditului
Aceleasi surse apreciaza ca zona euro va consemna un avans sustinut al PIB in urmatoarele trimestre, iar creditul si disponibilitatile monetare vor avea, in continuare, o evolutie dinamica in cele 12 state membre ale zonei euro.