Sindicatele asteapta o noua propunere scrisa din partea administratiei in ceea ce priveste cresterea salariilor, acest lucru putand fi pus pe tapet in cadrul unei intalniri care ar urma sa aiba loc azi.

In cadrul conferintei de presa sustinute ieri, directorul general al Combinatului, Augustine Kochuparampil, a declarat ca discutiile cu sindicatele pe tema cresterii salariilor sunt satisfacatoare, acesta afirmand ca spera ca pana la sfarsitul acestei saptamani contractul sa fie incheiat.

Intrebat de reporterii "Monitorului de Galati" care este oferta administratiei privind cresterea salariala specificata in procesul verbal de negociere, senior managerul Ionel Bors a afirmat ca este vorba despre o majorare de 9,5%, dar nu mai putin de 90 de lei. In ceea ce priveste acordarea unei majorari minime de 100 de lei in loc de 90 de lei, a unui extrabonus de 2% sau de trecerea de la clasa B la clasa A a unui numar de 1.400 de salariati (ceea ce ar insemna o majorare suplimentara de 5%), Ionel Bors a afirmat ca s-au purtat discutii cu sindicatele, acestea urmand sa fie stipulate intr-un proces verbal de negociere.

FSS Metarom Galati semneaza in anumite conditii

Presedintele FSS Metarom, Ghiocel Constantinescu, ne-a declarat ca sindicatele de la nivelul uzinelor afiliate la federatie au decis sa semneze un procol cu administratia in care sa se prevada prelungirea valabilitatii Contractului Colectiv de Munca pana la 31 decembrie 2008, cu conditia ca sa se ofere un anumit pachet salarial care sa fie aplicat retroactiv de la 1 ianuarie 2008.

"Am luat aceasta decizie deoarece sunt deja 3 luni de cand nu au crescut salariile si ne intereseaza ca acestea sa creasca de la 1 ianuarie. Indiferent de ce acuzatii nefondate ni s-ar putea aduce, ne intereseaza doar ca salariile sa creasca de la 1 ianuarie. Am mai luat aceasta decizie deoarece unele institutii ale statului, cum ar fi justitia sau Ministerul Muncii, au tergiversat luarea unor decizii. Suntem de acord cu prelungirea contractului pana la sfarsitul anului, daca majorarea minima salariala care va fi acordata va fi de 100 de lei, fata de cea actuala de 90 de lei, daca se va acorda un extrabonus de 2%, daca cei 1.400 de salariati vor trece din clasa B la clasa A, daca 25% dintre salariati vor fi promovati, respectiv daca toate aceste lucruri vor fi cuprinse intr-un proces verbal pe care sa-l semneze administratia", ne-a declarat Ghiocel Constantinescu.

Liderul UOR, Ionel Gaiu, ne-a declarat ca, in pachetul salarial, sindicatele mai doresc sa fie prevazuta promovarea inginerilor de la clasa 14 direct la clasa 18, promovarea salariatilor cu categoriile 1-2 direct la categoria a 3-a. Potrivit liderului de la UOR, aplicarea acestui pachet salarial ar insemna o majorare salariala medie de 18%.

Sindicalistii de la Solidaritatea nu renunta la greva

Presedintele SSS, Gheorghe Tiber, sustine ca sindicatul va accepta propunerile administratiei cu conditia ca acestea sa fie valabile nu intregul an, ci pana la luna mai, cand ar urma sa se negocieze un nou Contract Colectiv de Munca. "Daca conducerea vrea sa dea aceasta oferta retroactiv de la 1 ianuarie, este treaba ei, dar nu vom accepta sa fie valabila un an de zile. Sindicatul Solidaritatea a strans deja 2.500 de semnaturi de la angajatii care doresc sa intre efectiv in greva la locul de munca si joi vom decide cand vom declansa greva, care este legala. Sindicatul Solidaritatea va face tot ce a promis si numai salariatii pot decide daca vor accepta firimiturile conducerii de crestere a salariilor sau vor lupta alaturi de noi pentru majorari decente. Dupa discutia care am avut-o azi la Ministerul Muncii, parerea mea este ca reprezentantii ministerului vor reveni pana vineri asupra deciziei de revocare a conflictului de interese, care a fost o masura abuziva. Dupa ce le-am prezentat o serie de acte, pe care conducerea Combinatului nu le pusese la dispozitie, reprezentantii Ministerului ne-au spus ca negocierea capitolului salarizare era intr-adevar obligatorie de la 1 ianuarie, asa cum am sustinut noi de atatea ori. Conflictul de interese este legal, la fel si greva. In plus, am decis ca pana sambata sa le facem o plangere lui Augustine Kochuparampil si lui Ionel Bors pentru abuz in serviciu si obstructionarea activitatii sindicatului, deoarece nu ne-au pus la dispozitie, in timpul negocierii, actele solicitate de noi", a mai precizat Gheorghe Tiber.