Unitatile de procesare a laptelui au colectat in primele patru luni ale anului cu aproximativ 40.000 de tone mai mult lapte decat in aceeasi perioada a anului trecut. Specialistii spun ca daca ritmul productiei se va mentine, va trebui sa renegociem alocarea unei cote de lapte mai mare cu Uniunea Europeana.

Prim-vicepresedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Ioan Balan, ne-a declarat ca pentru 2007 cota de lapte a Romaniei este e 3,3 milioane de tone, dintre care 1,09 milioane de tone sunt alocate procesarii. Totodata, potrivit datelor furnizate de Institutului National de Statistica (INS), de la inceputul anului si pana la sfarsitul lui aprilie, unitatile de procesare a laptelui au colectat peste 341.000 de tone de lapte de vaca. Cantitatea este in crestere cu peste 39.600 de tone, respectiv 13,1%. Totodata, producatorii romani au fabricat mai mult unt, lapte, iaurt si branzeturi, astfel incat s-au inregistrat cresteri ale tuturor sortimentelor de produse lactate.
Pe de alta parte, chiar daca oferta este mare, producatorii vin cu vesti proaste. De la toamna vom asista la noi majorari ale preturilor la aceste produse. Prim-vicepresedintele APRIL, Ioan Balan, motiveaza cresterea preturilor prin cresterea preturilor la utilitati si combustibili. Pretul unui litru de lapte colectat de la tarani variaza intre 0,68 de lei si 1 leu, in functie de cantitatea de calitatea laptelui. Consumatorii ajung sa plateasca pentru un litru de lapte de consum intre 2 si 4 lei. O alta cauza a acestei cresteri este seceta care a compromis culturile. "Din cauza lipsei de furaje, oamenii vor fi nevoiti sa reduca efectivele de animale, ceea ce va duce la scaderea cantitatii de lapte colectata. Dar asta depinde de zone", a precizat reprezentantul APRIL.

Din 2009, gata cu laptele neconform

Chiar daca nu toti fermierii sau agricultorii care isi vand laptele catre cei care colecteaza indeplinesc conditiile de igiena si normele de siguranta alimentara impuse de oficialii europeni, Uniunea Europeana a mai pasuit tara noastra pana in 2009. Dupa aceasta data, laptele va trebui sa fie conform 100% cu normele UE. Pe de alta parte, procesatorii se plang ca aceasta derogare a fost acordata doar fermierilor, nu insa si lor, care sunt nevoiti sa prelucreze doar lapte 100%. "Suntem nevoiti sa cumparam si laptele neconform pentru ca taranii nu pot produce lapte in conditiile Uniunii", ne-a mai spus Ioan Balan.