Cresterea economica a Romaniei in urmatorii ani se va mentine aproape de nivelul estimat in acest an, de 7,1%. Astfel, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), tara noastra va avea in 2007 o crestere economica de 6,9%, urmand ca in 2008 si 2009 Produsul Intern Brut (PIB) sa creasca cu 6,7% si 6,6%, a declarat ieri presedintele CNP, Ion Ghizdeanu. In perioada 2006-2009, ritmul mediu anual de crestere economica prognozat este de 6,8%. Acesta a explicat ca, pentru ca aceste estimari sa devina realitate, conditia este ca acoperirea cererii interne de bunuri romanesti sa ramana la 69-70%, prin oferta interna si nu prin importuri. Potrivit datelor prezentate de catre Ghizdeanu, cererea interna va fi acoperita in acest an in proportie de 69,7% de productia interna, dar ponderea va scadea in urmatorii trei ani la 69,3, 69,2% si, respectiv, la 69%.
Presedintele CNP a mai spus ca dupa aderare ne vom confrunta cu unele dificultati in domeniul industrial, dar vom avea parte de multe investitii, atat din fonduri structurale, cat si din fonduri private.
In plus, exporturile vor fi facilitate de schimbarea regimului vamal. Asta, doar daca societatile romanesti isi vor mentine competitivitatea. (Simona Necula)