In urmatoarele luni, in domeniul turistic din zona transfrontaliera Dolj-Pleven vor fi investiti aproximativ 50.000 de euro. Aceasta investitie are drept scop stimularea cooperarii transfrontaliere prin armonizarea ofertelor si serviciilor turistice cu exigentele UE.
Ideea investitiei a pornit de la faptul ca zona transfrontaliera Dolj-Pleven este destul de putin dezvoltata din punct de vedere turistic si s-a concretizat in proiectul "Stimularea cooperarii transfrontaliere de afaceri, prin armonizarea ofertelor si serviciilor turistice cu exigentele UE, in zona transfrontaliera Dolj-Pleven". Finantat in cadrul Programului PHARE CBC Romania-Bulgaria, proiectul va fi implementat pe o perioada de 11 luni, in parteneriat cu Asociatia Bulgara de Dezvoltare Economica si Sociala Pleven. "Operatorii de turism din zona nu sunt nici organizati si nici dezvoltati", a declarat Valentin Cristea, presedintele Consiliului Local al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CLIMM) Craiova, organizatorul proiectului.
Potentialul turistic al Doljului si Plevenului
Unul dintre obiectivele acestui proiect este sprijinirea dezvoltarii coeziunii economice, sociale si culturale in zona transfrontaliera romano-bulgara, la care se adauga stimularea turismului transfrontalier si dezvoltarea legaturilor turistice de o parte si de alta a granitei. "Dunarea este o mare 'autostrada' care face legatura intre noi si Europa de Vest, astfel ca trebuie sa ne folosim de ea. Marile vase de croaziera care pleaca din Viena nu prea se opresc in zona asta. Prin acest proiect am incercat atat sa-i informam astfel incat sa fie la standarde europene, dar si sa apropiem agentiile de turism si hotelierii romani si bulgari", a spus Valentin Cristea. Potrivit acestuia, in timp ce doljenii pot exploata din punct de vedere turistic vestigiile romane, muzeele, portul si cultura traditionala (poate chiar un Targ al Calusarilor), la Pleven, de exemplu, se poate practica atat un turism de shopping (practica preturi cu aproximativ 30% mai mici decat la noi), cat si unul centrat pe monumentele si muzeele din zona (Mausoleum-Ossuary, Muzeul Liberarii). "Valoarea totala a proiectului se ridica la aproximativ 50.000 de euro din care efortul nostru financiar este de 30%", a adaugat Valentin Cristea.
In mai, Craiova va gazdui o expozitie de oferte turistice
Pe parcursul celor 11 luni de implementare a proiectului vor fi organizate o serie de sesiuni de training (seminarii) al managerilor si personalului operational din domeniul turistic din zona transfrontaliera, atat in Craiova, cat si in Corabia si Pleven. Temele abordate vor fi variate - "Turism transfrontalier la standarde europene", "Turist european - servicii turistice la nivel european", "Servicii conexe si servicii turistice interconectate la nivel transfrontalier". In urma acestor seminarii va fi elaborat un ghid adresat operatorilor de turism. In plus, probabil la mijlocul lunii mai, va fi organizata o expozitie de oferte turistice si servicii conexe, la care vor participa zece expozanti bulgari si 20 de expozanti romani.