Dupa ce multe luni piata imobiliara din Craiova a fost inghetata, aceasta da semne de revenire. Chiar daca numarul tranzactiilor nu a crescut, tot mai multi craioveni se intereseaza de locuintele disponibile si de preturile practicate.

Vesti bune pe piata imobiliara din Craiova. Potrivit reprezentantilor agentiilor imobiliare, chiar daca abia a trecut Pastele, numarul craiovenilor care se intereseaza de o locuinta este tot mai mare.
"Se observa o crestere clara a interesului pentru locuinte. Nu se ajunge in faza de negociere, cei mai multi craioveni fiind ingrijorati din cauza sigurantei locului de munca si de puterea de rambursare a imprumuturilor realizate. Singurii care trec la negocieri sunt cei care au bani cash", a declarat Cristian Clenciu, directorul agentiei CDC Imobiliare. Aceasta tendinta a fost observata si de alti reprezentanti ai agentiilor imobiliare din Craiova.
"Exista o crestere a numarului de clienti, dar tranzactia nu se incheie", a spus Teodor Popescu, managerul agentiei Dorcas Imobiliare.
"A crescut numarul celor care se intereseaza de un imobil si al celor care vor sa obtina un credit bancar pentru cumpararea respectivului imobil. In general, se intereseaza de apartamente cu doua camere, la preturi pana in 50.000 de euro", a spus Nicu Radut, directorul agentiei imobiliare Unic Imobiliare.

"Se vand cele mai ieftine, in intravilan, cu utilitati"

Chiar si pe segmentul terenuri lucrurile incep sa se miste, mai ales ca vremea permite inceperea construirii de case. "In ultimele saptamani, cererea a fost in crestere. Se vand cele mai ieftine, parcelele de pana in 6.000 de euro, in intravilan, cu utilitati", a spus Bogdan Buzatu, directorul agentiei General Imobiliare. Potrivit acestuia, comparativ cu primele luni ale anului, cresterea interesului este evidenta, dar, facand o comparatie cu aceeasi perioada a anilor trecuti, numarul se mentine scazut.

"O locatie excelenta va avea un pret peste cel de piata"

Dezmortirea pietei se datoreaza, potrivit specialistilor, faptului ca, dupa o perioada de tatonare, dorinta de a avea un acoperis deasupra capului este destul de puternica, astfel ca oamenii nu pot astepta la infinit scaderea preturilor. "S-a sperat ca locuintele vor ajunge la jumatate de pret. Oamenii au vazut insa ca s-a ajuns la limita de jos, sub care pretul nu va mai scadea", a precizat Nicu Radut, care a explicat ca, in continuare, cei care vor sa vanda sunt cei dispusi sa lase din pret.
Potrivit specialistilor, preturile vor fi intotdeauna influentate de doi factori principali: calitatea constructiei si localizarea ansamblurilor. "O locatie excelenta va avea intotdeauna un pret peste cel de piata. Cand faci o investitie intr-un imobil, cumperi si un stil de viata. Trebuie sa intelegem ca elementele care te fac sa platesti sunt si altele decat pretul constructiei", a spus Cristian Clenciu.