Daca legiuitorul nu intervine cu un act normativ cat mai repede, de la inceputul anului 2010 microintreprinderilor nu li se mai poate aplica impozitul de 3% asupra veniturilor, ci ele vor fi obligate sa plateasca aceeasi cota de impozit de 16% ca orice alta firma.

In 2009, firmele foarte mici, cunoscute sub numele de microintreprinderi, au fost impozitate cu 3% - cota aplicata asupra veniturilor. Dar actul normativ referitor la impozitarea acestor entitati economice isi incheie aplicabilitatea la 31 decembrie 2009. Specialistii sustin ca in cazul in care prevederea impozitarii microintreprinderilor nu este prelungita printr-un act normativ pentru ca aceste firme sa fie impozitate la fel ca anul acesta - adica 3% aplicat asupra veniturilor - atunci in 2010 li se va aplica o cota impozit pe profit sau pe venit de 16%, la fel ca la orice alta societate comerciala. Impozitul redus de 3% are aplicabilitate doar pana la 31 decembrie 2009. Ceea ce inseamna ca se poate prelungi, printr-un act normativ. "Titlul IV din Codul fiscal referitor la impozitul pe veniturile microintreprinderilor nu a fost abrogat explicit sau implicit prin nici un act normativ", spun reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. Asa se explica faptul ca microintreprinderile nu mai pot opta pentru cota redusa de 35 aplicata asupra veniturilor si impozitul de 16% (pe venit sau pe profit), ci ramane doar acesta din urma. Astfel, microintreprinderile ar putea plati catre stat sume mult mai mari decat in prezent. "Daca legiuitorul nu intervine pentru a stabili cota de impozit pentru anii urmatori, consideram ca prevederile titlului IV din Codul fiscal nu mai pot fi aplicate", spun finantistii doljeni. "Sa vedem ce va fi dupa 1 ianuarie, pentru ca, daca apare un act normativ care sa prelungeasca termenul, atunci se va aplica tot cota redusa de 3%. DGFP Dolj a solicitat clarificari si de la Ministerul Finantelor si asteptam sa vedem cum vor evolua lucrurile", a spus directorul coordonator al DGFP Dolj, Eugen Calinoiu.

Ce spune noul Cod Fiscal

Practic, microintreprinderile sunt lasate pe dinafara anul viitor. Articolul 107 din noul Cod Fiscal aplicabil in 2010 prevede urmatoarele: cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este: 2% in anul 2007; 2,5% in anul 2008; 3% in anul 2009. Dar nu se mai prelungeste pentru 2010. La nivelul intregii tari erau inregistarte 400.000 de microintreprinderi la inceputul anului 2009. Ministerul Finantelor Publice a promis ca dupa instalarea noului guvern va da o ordonanta pentru prelungirea impozitului pe venitul microintreprinderilor (3%) si la anul.
Ce este o microintreprindere
Firmele din categoria microintreprinderilor trebuie sa indeplineasca o serie de conditii stabilite la articolul 103 din Codul Fiscal, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale;
b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 de euro;
d) capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice.