In timp ce in ultima perioada vanzarile de carne de pasare s-au injumatatit din cauza gripei aviare, producatorii din domeniu nu scad preturile, deoarece ei cred ca aceasta boala nu va avea un impact prea mare asupra Romaniei. Reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) apreciaza ca, in cazul in care cererea va fi mult mai mica decat oferta, atunci probabil ca vor fi nevoiti sa micsoreze preturile.
Presedintele UCPR, Ilie Van, a declarat ieri ca „nu producatorii sunt cei care reduc preturile, ci piata“. Van a apreciat ca, daca preturile vor scadea, acest lucru va determina falimentul pentru mai multi producatori. Pe de alta parte insa, seful crescatorilor de pasari este optimist si considera ca scaderea vanzarilor, chiar si cu 50%, nu este decat un fenomen temporar. De cand s-a declansat campania impotriva gripei aviare, nici o ferma nu a fost afectata suficient de mult pentru a scadea preturile, ba, mai mult, si productia a ramas la acelasi nivel, a mai explicat Van.
Potrivit acestuia, daca situatia va continua sa se inrautateasca, vor fi afectate doar fermele mici, mai sensibile la schimbarile pietei. De altfel, reprezentantii UCPR sustin ca fermele mari vor continua sa aiba aceleasi vanzari ca in conditii normale.

Fermele industriale din Romania sunt protejate

Reprezentantii UCPR spun ca pasarile din fermele de tip industrial din Romania nu prezinta nici un fel de risc pentru sanatatea omului pentru ca fermele de acest tip sunt „foarte bine inchise, ceea ce inseamna ca nu patrunde nimic din exterior catre interior“. Ilie Van a adaugat ca, in prezent, in Romania exista 250 de ferme avicole. Trebuie spus ca 25% din totalul pasarilor din aceste ferme asigura productia destinata pietei. Restul de 75% sunt in gospodariile taranesti. Astfel, din datele Ministerului Agriculturii reiese ca „peste o suta de mii de tone de carne de pasare sunt pentru autoconsum“, dupa cum a mai spus presedintele UCPR. Mai exact, 260.000 de tone sunt realizate de fermele de tip industrial si restul pana la aproximativ 400.000 de tone prin gospodarii individuale.

Carnea de pasare din America nu respecta normele europene

In ceea ce priveste importurile de carne de pasare, reprezentantii UCPR au declarat ca 40% din totalul pietei urbane este din import, in conditiile in care ei exporta anual in jur de 4.000 de tone, adica 2% din productia de carne autohtona. De exemplu, din totalul de 330.000 de tone de carne de pasare pe anul asta, circa 150.000 de tone sunt din import.
Ilie Van s-a declarat nemultumit pentru faptul ca cea mai mare cantitate importata este din Statele Unite si Brazilia, tari care nu respecta normele europene in vigoare in materie de hrana. „Americanii si brazilienii folosesc pentru ingrasarea puilor fainuri proteice, biostimulatori, care in prezent sunt interzisi in Uniunea Europeana“, a declarat Van.
Se contureaza astfel o concurenta neloiala, in conditiile in care producatorilor romani le este interzisa folosirea acestui tip de hrana. In aceste conditii, ei au cerut Ministerului Agriculturii interzicerea importurilor din cele doua tari.