Împrumutul pe card este usor de obtinut si de folosit deoarece banii sunt la dispozitie oricând doriti si-i puteti folosi si pune la loc oricând. Acesta este disponibil în doua variante - overdraft sau descoperire de cont (valoarea sa este un multiplu al veniturilor salariale încasate pe cardul respectiv) si card de credit (limita împrumutului este obtinuta exclusiv pe baza analizei bonitatii solicitantului). Avantajul acestora este ca sunt purtatoare de dobânda doar atunci când folositi banii. 
Credit cu dobânda zero Mai mult decât atât, cardul de credit beneficiaza de o perioada de gratie de pâna la 60 de zile. „Acest tip de împrumut îi stimuleaza pe cei care vor sa faca rulaj. Avantajul este ca are o perioada în care, daca-l acopera integral, posesorul sau este scutit de dobânda“, au precizat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova. Conditia este sa folositi cardul de credit pentru plata la comercianti. În caz contrar sau daca folositi banii dintr-o descoperire de cont, sumele respective sunt purtatoare de dobânda, care este mai mare decât cea aplicata la creditul de nevoi personale. De aceea, este foarte bine ca înainte de a lua un astfel de împrumut sa stiti ce vreti. „Daca sunteti o persoana care, atunci când s-a vazut cu o limita de credit în buzunar, foloseste banii imediat si îi tine ocupati luni bune, ar fi mai bine sa va orientati catre un credit obisnuit. Daca însa stiti ca îi folositi doar când aveti nevoie si îi puneti la loc în perioada de gratie, cardul de credit este avantajos deoarece aveti costuri zero“, au precizat surse autorizate din alta banca.
Gradul de îndatorare depinde si de creditul pe card Indiferent cât sunt de tentante si de costurile lor, aceste credite va afecteaza în momentul în care vreti sa faceti alt tip de împumut, deoarece angajamentele de plata ce decurg din folosirea acestor carduri influenteaza gradul de îndatorare a clientului. Determinarea obligatiei lunare (rata) din împrumuturile pe card se face prin aplicarea unui procent (variaza, în functie de banca, între 1 si 5%) la limita aprobata sau la dobânda perceputa. Acest procent difera atât în functie de moneda creditului, cât si de banca emitenta (daca respectivul card a fost emis de aceeasi banca la care se solicita noul credit, procentul e mai mic). De asemenea, unele unitati aplica un procent diferit la sumele împrumutate pe cardurile de credit si la sumele împrumutate prin descoperire de cont. 
Povara cardului de credit, simtita de cei cu venituri mici si medii Daca banca va aplica 2%, un client cu o limita de card de credit de 4.000 de lei va plati lunar 80 de lei, ceea ce înseamna ca unitatea respectiva considera limita aprobata drept credit fara dobânda cu o perioada de rambursare de aproape patru ani. Cei 80 de lei vor fi luati în considerare în calculul obligatiei lunare de plata, indiferent daca suma de 4.000 de lei este sau nu folosita, ceea ce înseamna ca banii împrumutati pe card va limiteaza accesul la împrumuturi mai mari. Povara cardului de credit este simtita de cei cu venituri mici si medii. Situatia este cu atât mai rea în cazul posesorilor de carduri co-branded (oferite de banci si de IFN-uri în colaborare cu anumiti parteneri - benzinarii, companii aeriene, lanturi de magazine etc.), pentru ca unele dintre ele permit o limita mult prea mare de împrumutare. „Orice limita de credit aprobata se ia în calcul, indiferent de provenienta ei. Cardurile de credit care nu pot fi folosite decât în anumite magazine pot bloca accesul la un credit mai folositor“, au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova. Solutia propusa de bancheri pentru cei care vor împrumut dupa ce si-au luat card este sa închideti cardul de credit (sa renuntati la el) si sa-l redeschideti dupa ce vi se aproba noul împrumut.