Mai devreme sau mai târziu, bancile vor scumpi creditele, dupa ce BNR a majorat dobânda de politica monetara la 9,5 la suta. Creditul va fi din ce în ce mai putin accesibil.Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a României (BNR) a decis ieri majorarea dobânzii de politica monetara la 9,5% pe an, cu 0,5% mai mult decât era pâna acum, se arata într-un comunicat al bancii centrale. Este a treia majorare de dobânda-cheie de la începutul anului si pâna acum, de la 7,5% pâna la 9,5%. Vestea nu-i bucura pe debitori, care se asteapta sa plateasca mai mult la creditele contractate. Si nici pe aceia care doresc sa ia un credit. Din cauza ca dobânda de politica monetara a crescut cu doua puncte procentuale, din practica ultimelor doua luni s-a observat ca bancile comerciale vor mari dobânzile, comisioanele sau vor înaspri creditarea. Bancile comerciale sunt obligate sa raspunda cerintelor BNR. Probabil, diferenta de 0,5% trebuie colectata de la clientii bancari. Bancile abia s-au dezmeticit din majorarile de dobânzi de luna trecuta si pâna acum ca trebuie din nou sa le transmita clientilor alte majorari. Desi dobânzile nu vor creste imediat, efectul deciziei de ieri a BNR se va regasi, în cel mult o luna, în majorari de comisioane sau înaspriri ale conditiilor de creditare. Creditul scumpit de curând va deveni mai inaccesibil. Fie persoanele fizice nu vor putea sa se împrumute, fie bancile vor limita creditarea. „Este prea devreme sa spunem daca vom mari sau nu dobânda. Oricum, vor fi efecte. Tendinta ar fi aceea de majorare a dobânzilor la credite, dar, daca nu creste dobânda, atunci banca poate atasa comisioane în plus, de 0,5% pe an. Sau pot fi adoptate pârghii de reducere a creditelor, pentru a se diminua usor creditarea. Aici poate fi vorba de modificarea criteriilor de acordare a creditelor, de restrictionare“, a precizat Neguta Rusinaru, directoarea adjuncta de retail a Bancii Transilvania - Sucursala Craiova. „BCR tocmai si-a majorat dobânzile si nu cred ca vor mai creste acum. Cel putin la creditele de consum nu, iar la cele ipotecare am avut o majorare de dobânda în februarie. Avem posibilitatea sa acoperim costurile în plus catre BNR fara sa crestem dobânzile“, a precizat Teodora Mardale, directoarea BCR - Sucursala Craiova.  
Debitorii, la limita imposibilului Efectele creditului scumpit se rasfrâng asupra ratelor bancare ale celor împrumutati. O persoana care are un credit de acum doi ani s-a trezit în 2008 ca are o rata mult mai mare de achitat catre banca. Sau s-a întâmplat ca valoarea ramasa de achitat a crescut cu cel putin doua procente, în loc sa scada. Craiovenii nu mai pot suporta majorarile repetate de dobânzi si de comisioane, mai ales daca acestea nu sunt afisate clar si concis. „Am avut nevoie de bani si, evident, bancile profita de asta. Mi s-a spus ca dobânda este de 13% si m-am trezit cu DAE de 28%. Totul legal. Daca mai cresc înca o data dobânzile, e jaf adevarat!“, a declarat Cristina Ghenea. „Bancile profita de nevoile urgente de lichiditati ale oamenilor si nici macar nu le spun ce dobânzi reale si comisioane trebuie sa plateasca. Politia se ia de camatari, dar de banci nu se ia. Ar trebui sa se înfiinteze o politie a bancilor. Au dreptul sa puna ce dobânzi vor, dar sa ni le spuna clar“, a mentionat si Laura Rosca. Cele mai mari dobânzi
Potrivit site-ului ghiseulbancar.ro, topul dobânzilor la creditele de nevoi personale în lei acordate de banci arata ieri în felul urmator: Raiffeisen Bank practica o dobânda de 15,5% pentru creditul „FlexiCredit“, ING Bank pentru creditul „Personal“ are o dobânda de 14,5%. BCR percepe pentru „Divers Extra“ o dobânda de 14,5%. Banca Transilvania are 14% pentru creditul „Practic BT“, iar BRD percepe 13% pentru creditul „Expresso Standard“. DAE variaza de la o banca la alta, astfel ca la dobânzi similare costul creditului poate fi diferit.