Banca Nationala a Romaniei (BNR) a adoptat, la sfarsitul saptamanii trecute, noul Regulament privind acordarea creditelor de consum destinate persoanelor fizice. Regulamentul a fost adoptat intr-o forma mult mai simpla fata de proiectul initial supus dezbaterii publice, BNR tinand cont de interventiile repetate si de propunerile venite din partea bancilor, care nu au vazut cu ochi buni limitarea creditului in valuta. Prin noile norme de creditare se inaspresc putin conditiile de acordare a imprumuturilor de nevoi personale in valuta, ideea fiind aceea ca persoanele fizice sa se imprumute mai mult in lei decat in alte monede. Creditul de consum va fi limitat pentru o perioada de pana la maximum cinci ani, iar gradul de indatorare a persoanelor fizice care doresc un imprumut in valuta se va calcula dupa un fel de matrice noua. Potrivit proiectului de Regulament, in calculul gradului de indatorare bancile vor tine cont de mai multi factori: tipul dobanzii (fixa sau variabila), durata creditului, veniturile persoanei care se imprumuta etc.
"In esenta, Regulamentul impune creditorilor definirea unor criterii mai exigente pentru acordarea creditului de consum in valuta, insa nu afecteaza - comparativ cu conditiile actuale - accesul la creditele in valuta pentru care atat destinatia, cat si garantiile aferente sunt de natura imobiliara", se arata intr-un comunicat de presa al BNR. Adica BNR nu mai limiteaza creditul ipotecar in valuta, cum era propunerea initiala a Regulamentului. Astfel, cei care doresc un credit ipotecar in euro, de exemplu, nu vor fi nevoiti sa achite un avans de 30%, cum propusese BNR in urma cu o luna. Cele mai multe banci au acordat in valuta pana la 90% din creditele ipotecare catre populatie, in special in euro. Din acest motiv, o limitare a imprumuturilor ipotecare in valuta ar fi afectat nu numai populatia, care nu si-ar fi permis sa plateasca un avans de 30% la creditele contractate, ci ar fi avut de suferit si bancile.
Noul Regulament obliga bancile la transparenta mai mare in acordarea creditelor in valuta. Bancile trebuie sa informeze potentialul client despre riscul valutar la care se expune daca ia un credit in alta moneda decat cea nationala. Foarte multe persoane care au avut imprumuturi in franci elvetieni au inregistrat printre cele mai mari restante la credite, in special la cele ipotecare, din cauza ca francul a crescut foarte mult comparativ cu leul. Mai multe detalii despre noul Regulament vor fi disponibile dupa publicarea lui de catre BNR.