Cumpararea unui imobil reprezinta o mare bataie de cap pentru tinerii casatoriti. Preturile foarte mari in comparatie cu veniturile mici nu le lasa acestora decat o singura solutie: contractarea unui credit care, din pacate, a devenit un lux pentru tot mai multi dintre tinerii galateni.

50.000 de euro. Aceasta este suma pe care trebuie sa o detina cei care doresc un apartament cu doua camere, simplu, curat, spatios, situat la un etaj intermediar intr-o zona precum Tiglina 1, Micro 19, Micro 17 sau chiar Centru. Veniturile lunare ale unei familii care doreste sa cumpere un astfel de imobil, prin credit ipotecar, trebuie sa se ridice la 700-800 de euro, de cinci ori mai mult decat salariul minim pe economie pe anul in curs.

De la 291 de euro datorie lunara pentru 30 de ani

Am analizat creditele cu scadenta de 30 de ani, maturitate regasita la majoritatea bancilor care au filiale in Galati, si care asigura o suma lunara de plata cat mai scazuta. Ratele medii ale dobanzilor anuale efective pentru creditele cu scadente la 30 de ani se plaseaza in intervalul 8,30-8,95% pe an. Astfel, ratele lunare care trebuie platite pentru achizitionarea unui apartament cu doua camere se plaseaza in intervalul 291-296,60 euro.

Cu toate acestea, profitand de cererea crescuta de la fiecare sfarsit de an, in aceasta perioada unele banci au oferte promotionele care de care mai atractive pentru contractarea unui imprumut imobiliar. Spre exemplu, in prezent poti imprumuta 50.000 de euro de la o banca, in primele sase luni platind o rata lunara de doar 138,90 euro.

Returnezi aproape de trei ori suma imprumutata

Un simplu calcul arata ca dupa 30 de ani, cand, in sfarsit, devii stapan al apartamentului, suma rambursata ajunge sa fie de trei ori mai mare decat cea imprumutata. Spre exemplu, la una dintre bancile din oras, de unde au fost imprumutati 50.000 de euro, iar rata lunara a fost de 296,60 euro, cu o dobanda fixa in primii 2 ani, suma rambursata ajunge pana la 140.784,40 euro.

Aparitia creditelor a provocat o crestere a pietei imobiliare

Imediat dupa 2003 piata tranzactiilor imobiliare, in special a spatiilor pentru locuit, a explodat, cunoscand o crestere a preturilor de pana la 100%. Potrivit unei analize realizate de o agentie imobiliara din Galati, acest lucru s-a datorat mai multor cauze, si anume: aparitia creditelor ipotecare si imobiliare, la care au avut acces foarte multe persoane, puterea de cumparare fiind in crestere; investitiile imobiliare a celor cu posibilitati financiare; piata spatiilor de locuit a variat in functie de anul de constructie a imobilului si de suprafata acestuia; plecarea unui numar foarte mare de romani in strainatate, care a facut posibila cresterea numarului de investitii, in special in apartamente.

Astfel, la sfarsitul lui 2003 preturile au crescut cu 30-70% in comparatie cu cele de la inceputul anului, ceea ce a dus si la dezvoltarea pietei pentru constructii. Daca in 2003 cele mai tranzactionate erau apartamentele, anul 2004 a fost caracterizat de cererile de vile situate in locuri aflate in coposesiune (devalmasie), inconjurate de mici garduri si avand acces la facilitatile obisnuite.

Concluzia este ca in 2004 piata spatiilor rezidentiale a reprezentat principala piata pentru tranzactiile cu proprietati imobiliare. In anii urmatori a crescut cererea atat pentru locuintele mai vechi, cat si pentru cele din blocurile nou construite. In acest an cererea de spatii rezidentiale a crescut, precum si preferinta potentialilor cumparatori pentru spatiile de locuit noi.