Creditul ipotecar este foarte slab dezvoltat in timp ce nevoia romanilor de a avea propriile locuinte este in plina crestere. Specialistii se asteapta ca in urmatorii ani sa aiba loc o explozie a imprumuturilor pentru cumpararea de case. Ei mai spun si ca locuintele se vor ieftini daca statul va oferi deductibilitate la dobanzile si comisioanele platite la banci.
Romania este cu mult in urma statelor din Uniunea Europeana (UE) in ceea ce priveste ponderea creditelor ipotecare in Produsul Intern Brut (PIB). Potrivit datelor unor specialisti in domeniu, creditul ipotecar in PIB se situeaza in tara noastra la 1-1,5% in timp ce in UE media este de 40%.
Aceiasi specialisti mai sustin ca ponderea proprietarilor de locuinte in total populatie arata ca foarte multi romani au nevoie de o casa, numai ca in conditiile actuale nu au posibilitatea sa si-o cumpere. Insa, o data cu cresterea veniturilor (influentata de aderarea la Uniunea Europeana) si, astfel, aparitia posibilitatii pentru un avans, specialistii cred ca imprumuturile imobiliare, dar si ipotecare vor cunoaste o adevarata explozie.

Nevoia de facilitati

Ieri, Dorin Cojocaru, directorul Directiei credite retail persoane fizice din Banca Comerciala Romana, a declarat ca gradul de intermediere bancara in domeniul finantarilor imobiliare va creste pana in 2007 de la nivelul actual, estimat la 21% pentru 2005, la 39-50%.
Cojocaru a precizat ca piata imobiliara va continua sa se extinda, ritmul de crestere fiind influentat in prezent, printre altele, de cresterea veniturilor populatiei, dezvoltarea infrastructurii si scaderea dobanzilor la credite.
Pe de alta parte insa, mai multi analisti imobiliari spun ca una dintre solutiile pentru rezolvarea crizei de locuinte ar fi ca statul sa le ofere celor care fac credite pentru achizitionarea unei locuinte posibilitatea de a-si deduce dobanzile si comisioanele percepute de banci pentru acest tip de imprumuturi.

Multi investitori se implica „anormal“

Nici in ceea ce priveste spatiile pentru birouri nu stam mai bine, in acest sector existand un mare deficit in raport cu cererea crescanda. Astfel, deficitul de imobile de pe piata a determinat fondurile de investitii sa se implice in dezvoltarea de cladiri de birouri, contrar comportamentului obisnuit al acestora, care vizeaza de regula cumpararea unor proiecte deja finalizate. „Romania are o piata imobiliara cu un potential foarte mare, insa ceea ce ne tine in loc este tocmai lipsa produsului. De aceea, fondurile de investitii devin parteneri in constructie, codezvoltatori, sau incheie parteneriate tip joint-venture“, a declarat ieri Adina Paun, investment broker in cadrul unei mari companii imobiliare.