Relaxarea conditiilor de creditare nu va conduce, dupa cum ne-am asteptat, la cresterea perioadelor de rambursare a creditelor, astfel incat si cei cu venituri mai mici sa poata beneficia de astfel de imprumuturi. Aceasta pentru ca majoritatea bancilor, fie din cauza ca au punga prea mica, fie din prudenta, nu vor sa se angajeze in acordarea de credite pe termene mai lungi de 35 de ani. O explicatie ar fi faptul ca bancile nu au suficienta experienta ca cele din Statele Unite, pentru a putea acorda credite pe 50 de ani, dupa cum ne-a explicat Razvan Munteanu, vicepresedintele diviziei de retail al unei importante banci din Romania. Mai mult, in ipoteza in care vor aparea credite pe 50 de ani, este putin probabil ca acestea sa se acorde persoanelor cu venituri mici. Si presedintele Asociatie Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, declara recent ca astfel de credite nu vor prinde in Romania. Si asta pentru ca bancile inca isi permit sa aleaga clientii cei mai buni, care au venituri bune.
Pe de alta parte, presedintele Institutului Bancar Roman (IRB), Petru Rares, sustinea in presa romaneasca faptul ca o serie de banci se gandesc sa prelungeasca perioada de rambursare prin implicarea urmatoarelor generatii. Cu alte cuvinte, pentru un credit pe 50 de ani, vor plati atat tatal, cat si urmasul acestuia. Cel din urma ramane insa cu locuinta. Creditele pe viata vor aparea si la noi pe masura ce sistemul bancar se va diversifica si dezvolta, mai este de parere presedintele IRB.
Acest sistem de creditare a dat roade in Occident, unde, ce-i drept, procentul celor care locuiesc cu chirie este mult mai mare decat la noi.

Creditul pe 50 de ani, solutie la criza imobiliara

Mai transant decat analistii economici sunt expertii imobiliari. Creditele pe 50 de ani reprezinta singura solutie pentru iesirea din criza actuala a pietei imobiliare, in conditiile in care salariul mediu este de 200 de euro, iar un apartament cu doua camere la periferia orasului costa 60.000 de euro", a declarat Ion Radu Zilisteanu.
Acesta arata ca daca vrem sa deblocam sistemul nu exista alta solutie.
Zilisteanu a mai precizat ca imprumuturile pe 50 de ani pentru achizitionarea unei locuinte sunt o solutie provizorie de care pot beneficia romanii. Astfel, bancile pot finanta provizoriu credite pe 50 de ani, iar dupa deblocarea pietei sa se revina la perioade mai scurte.