Creditele imobiliare si ipotecare vor creste in acest an, potrivit estimarilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Pe de alta parte, creditele de consum isi vor diminua ponderea. BNR estimeaza pentru 2006 o crestere a creditului neguvernamental cu circa 30%, crestere mai temperata fata de anul trecut, cand a fost de 45,3%, potrivit Amos News. Mai trebuie spus ca gradul de intermediere la finele acestui an va continua sa creasca, ajungand la aproximativ 24%, fata de 21,1% in 2005.
Florin Georgescu, viceguvernatorul bancii centrale, a prezentat recent un raport din care reiese ca la finele lui 2005 creditul neguvernamental a fost mai mare cu 33,8%, in termeni reali, fata de aceeasi perioada a lui 2004.
Astfel, ca premise economice pentru perioada analizata, BNR a identificat continuarea dezinflatiei, de la 9,3% la 8,6%, cresterea masei monetare cu 23,3%, sporirea depozitelor populatiei cu 17,3%, precum si cresterea depozitelor persoanelor juridice cu 23,9%.
Mai trebuie spus ca in 2005 creditul neguvernamental a inregistrat o valoare de 21,1% din Produsul Intern Brut (PIB), fata 17% in 2004. Din aceleasi date mai aflam ca atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice din Romania se imprumuta mai putin decat tarile din Uniunea Europeana. De asemenea, structura pe valute a creditului neguvernamental acordat de sistemul bancar arata o scadere la imprumuturile in moneda unica europeana incepand cu septembrie 2005. Aceeasi tendinta au avut-o si creditele in moneda americana. Asa se face ca leul a devenit preferatul romanilor la imprumuturile luate din banci.
In ceea ce priveste dinamica si structura creditului neguvernamental, BNR a contabilizat o crestere pentru 2005 fata de 2004, de 56,8% la creditele in lei si doar de 18,9% la cele in valuta.
Anul trecut, cele mai multe credite au fost acordate in sectorul servicii, urmat de industrie. Persoanele fizice se afla pe locul trei la contractarea unor credite.