Imprumuturile in valuta au crescut cu 63,6% in perioada mai 2004-mai 2005, fiind principalul suport pentru majorarea cu 38,5% a creditului neguvernamental, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Exprimat in moneda nationala insa, creditul in valuta a avut o dinamica mai temperata, de 45,2%, din cauza aprecierii monedei nationale in raport cu cele doua devize utilizate pentru finantare de bancile romanesti, respectiv euro si dolarul.
Potrivit Bancii centrale, in termeni reali, creditul neguvernamental a urcat cu 26%, pana la 470.951 de miliarde de lei. Pe de alta parte, trebuie spus ca finantarile in moneda nationala au avut un ritm de crestere inferior, de sub 30% nominal si 17,7% in termeni reali. Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca adoptarea unor masuri care sa duca la temperarea creditului in valuta este inevitabila, intrucat povara pentru limitarea deficitelor externe trebuie impartita in cadrul unui mix de politici economice.
“La momentul actual cred ca o temperare a creditului in valuta este inevitabila, pentru ca preintampina unele dezechilibre mai mari“, a spus Isarescu. Guvernatorul a tinut sa precizeze ca “negociatorul-sef pentru Romania al Fondului Monetar International a cerut BNR sa faca un efort si sa explicam public ca nu este vorba despre oprirea sau stagnarea creditarii, ci de o moderare a ritmului de crestere“.