Scumpirea apartamentelor si mai ales a terenurilor in raport cu salariile nu le-a lasat celor care vor sa aiba o locuinta proprie decat o singura solutie - contractarea unui credit. Astfel, bancile au sarit in ajutorul doritorilor cu o gama variata de solutii, fie credite ipotecare destinate achizitiei de terenuri, fie credite de consum fara garantii sau ipoteca.

150 de euro metrul patrat de teren in zona rezidentiala

Potrivit reprezentantilor agentiei imobiliare Info Galati, preturile terenurilor din judet au crescut in ultimul an chiar de trei-patru ori. Cel mai scump teren este cel din zonele rezidentiale. Spre exemplu, un metru patrat de teren situat pe strada Arcasilor poate ajunge la 150 de euro. La fel de scump este si terenul situat in partea de nord a judetului, in zona Metro. Aici un metru patrat de teren, cu iesire la DN26, ajunge la 100 de euro. Pentru cei cu buzunarele mai goale, zona Sendreni ofera terenuri cu preturi de pana la 50 de euro pentru un metru patrat. In concluzie, pentru 500 de metri patrati, suprafata ceruta in general de cei care vor sa-si construiasca o locuinta modesta este nevoie de sume cuprinse intre 25.000 si 75.000 euro.

Potrivit specialistilor din domeniul imobiliar, majoritatea galatenilor care vor sa devina proprietari nu detine aceste sume si apeleaza la imprumuturi bancare. Desi pare a fi o solutie salvatoare, accesarea unui credit bancar are si dezavantaje. In primul rand terenul ales pentru constructia unei case trebuie sa fie scos din circuitul agricol si sa aiba toate avizele pentru a se putea construi pe el. De asemenea viitorul proprietar va avea de achitat rate la banci timp de 35 de ani. Pe de alta parte, este nevoie de achitarea unui avans pentru ca majoritatea bancilor inca acorda finantare pentru maximum 75% din valoarea de achizitie. Si, nu in ultimul rand, dobanzile praticate de institutiile financiare au valori cuprinse intre 5,75% si 9%.