Creditele mai accesibile vor impulsiona vanzarile de electrocasnice, mobila si autoturisme, potrivit reprezentantilor institutiilor financiare nebancare (IFN). Aceste companii sunt insa prudente si declara ca supraindatorarea clientilor trebuie evitata, pentru ca acestia sa-si pastreze confortul financiar.
"Cresterea gradului de accesibilitate al creditelor va conduce si catre dorinta de crestere a confortului casnic, iar ca o consecinta directa vanzarile de electronice si electrocasnice pot fi impulsionate", sustine Simona Tartacuta, director departament Marketing Cetelem Romania, care ofera credite in magazinele Flanco. Piata produselor electrice si electrocasnice nu mai este insa la fel de senzitiva la credite, pentru ca exista un nivel de saturatie, considera Cristian Artemi, manager al departamentului de carduri TBI Credit IFN. Artemi apreciaza ca relaxarea creditarii va impulsiona in schimb vanzarile de mobila si de masini. Aceasta pentru ca producatorii de mobila devin foarte activi, iar creditele auto devin mai atractive decat leasingul auto, explica reprezentantul TBI Credit IFN.

Evitarea supraindatorarii

Reprezentantii IFN-urilor anunta ca limita de indatorare se va stabili in principal in functie de veniturile solicitantilor de credit. "La nivel international, in toate cele 26 de tari in care este prezent, Cetelem promoveaza 'creditul responsabil', tradus prin norme si proceduri interne prin care se pastreaza confortul financiar al clientului, evitandu-se supraindatorarea", explica Tartacuta. Artemi se teme insa ca nu va fi suficienta transparenta pe piata. Astfel, "degeaba are compania o politica echilibrata, prin care clientul plateste la noi o rata lunara care nu depaseste 40-50% din veniturile sale, daca un alt IFN ii acorda apoi un nou credit, facand ca gradul de indatorare al acestuia sa creasca foarte mult. Astfel, clientul va avea dificultati in a plati ratele si primului creditor. Acest tip de agresivitate ii va afecta pe toti creditorii", apreciaza Artemi.

Diversificarea ofertelor

Pe langa creditele mai usor de obtinut, IFN-urile pregatesc si alte surprize pentru clienti. Astfel, in 2007, Cetelem va continua ritmul accelerat de dezvoltare, prin oferirea creditelor de nevoi personale si a creditelor auto, declara Tartacuta.
TBI Credit IFN si-a imbogatit oferta de produse cu cardul de credit Mastercard, care poate fi folosit la cumparaturi atat in tara, cat si in strainatate. Si EFG Retail Services, care ofera credite in magazinele Altex, ofera cardul de credit EuroLine, care poate fi folosit pentru plata integrala a cumparaturilor, pentru plata in rate, cat si pentru retrageri de numerar, care se pot efectua si de la orice bancomat Bancpost.