Romanii vor putea sa obtina credite si din alte tari membre ale Uniunii Europene. Directiva initiata de deputatii europeni propune, pe langa facilitarea accesului consumatorilor la astfel de credite, imbunatatirea competitiei pe piata europeana.

Doi din trei europeni recurg la credite pentru a-si cumpara televizoare, masini de spalat sau mobila. Multe imprumuturi sunt usor de obþinut ºi provin de la companii naþionale. Proiectul de directivã reglementeaza imprumuturi personale cu valoarea intre 200 si 75.000 de euro, dar nu vizeaza imprumuturile ipotecare, si nici cardurile cu plata amanata.

Limita minima permite includerea "imprumuturilor rapide" prin SMS, imprumuturi din ce in ce mai populare in special in Suedia si Estonia (prin simpla trimitere a unui SMS o persoana poate obtine un credit in numai 15 minute). Clientii platesc dobanzi diferite in functie de statul in care au facut creditul: in Finlanda, de exemplu, dobanda este de 6%, in Germania de 8%, iar in Portugalia de 12%.

De la propunerea initiala a Comisiei din 2002, directiva a generat dezbateri intense. Unul dintre subiectele cele mai controversate l-a reprezentat nivelul penalizarilor pentru rambursarea anticipata a creditului. Directiva urmareste sa extinda piata interna a Uniunii Europene, sa permita consumatorilor alegerea celei mai bune oferte in tara lor sau in alt stat membru, sa asigure transparenta si posibilitatea de a compara costul total al imprumuturilor si conditiile de plata la diferite banci sau companii de credit, stabilirea unor informatii standard ce va trebui sa fie mentionate in publicitatea referitoare la posibilitatile de creditare, asigurarea de catre furnizor a informatiilor privind atat beneficiile, cat si dezavantajele aferente creditelor.

Potrivit directivei, consumatorul are la dispozitie un termen de paisprezece zile calendaristice in care se poate retrage din contractul de credit fara a invoca motive.

"Nu poti impiedica oamenii sa se indatoreze peste masura printr-o lege", a spus raportorul Parlamentului European, Kurt Lechner (Germania, PPE-DE), raspunzand temerilor unor persoane in legatura cu urmarile creditului simplificat. "Ar trebui atunci sa interzicem oamenilor sa se imprumute", a continuat acesta. Kurt Kuchner crede insa ca directiva ar putea insemna costuri suplimentare si mai multa birocratie. In acelasi timp considera ca abordarea ministrilor nationali in cadrul Consiliului este "foarte complicata si incarcata".

Competitie pentru initiative antreprenoriale

Directia Generala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert Interior si Cooperatie din cadrul MIMMCTPL a anuntat lansarea Competitiei Premiile Europene pentru Initiative Antreprenoriale - editia 2008, organizate de Directoratul General pentru Intreprinderi si Industrie al Comisiei Europene.

Concursul se adreseaza nucleelor de sustinere a antreprenoriatului la nivel national, regional si local, precum autoritati ale administratiei publice, parteneriate public-privat intre autoritati si intreprinzatori sau organizatii economice si programe educationale din statele Uniunii Europene, Norvegia si Turcia, care au implementat in ultimii doi ani proiecte in domeniul dezvoltarii antreprenoriale cu impact asupra economiei locale.

Daca doriti sa promovati proiectele antreprenoriale dezvoltate de dumneavoastra la nivel national, regional sau local, puteti participa la Competitia Premiile Europene pentru Initiative Antreprenoriale care va ofera oportunitatea recunoasterii eforturilor dumneavoastra la nivel european.

Premiile se vor acorda pentru cinci categorii, respectiv promovarea antreprenoriatului, reducerea birocratiei, dezvoltarea intreprinderii, investitie in competente profesionale, antreprenoriat responsabil si total.

Vor fi organizate doua etape de selectie la nivel national, al caror termen final pentru inregistrarea aplicatiilor este 1 octombrie, si decernarea premiilor la nivel european, in mai 2009.

Romania, in clasamentul tarilor cu cel mai mic salariu minim

In 20 de tari din Uniunea Europeana salariatii beneficiaza de un venit minim stabilit in functie de nivelul de trai din fiecare tara. Romania se numara printre tarile cu cel mai mic salariu minim, sub 200 de euro, fata de 1.200 de euro cat este in tari precum Belgia sau Franta.

In timp ce sapte tari din Uniunea Europeana nu dispun de un salariu minim (Cipru, Germania, Danemarca, Finlanda, Suedia, Italia si Austria), alte 20 au salarii minime de pana la 1.200 de euro. Salariatii din Belgia, Franta, Irlanda, Luxemburg, Tarile de Jos si Regatul Unit primesc un venit minim garantat de 1.200 de euro, fata de o medie de sub 200 de euro, de cat beneficiaza salariatii din Bulgaria, Letonia, Lituania si Romania.

Sustinatorii salariului minim considera ca acesta ii ajuta pe oameni sa iasa din saracie si micsoreaza prapastia dintre bogati si saraci. Acestia sustin ca salariul minim vine in ajutorul familiilor cu venituri mici si al femeilor care muncesc.

Isabella Biletta, membra a Fundatiei europene pentru conditiile de munca si de viata, a afirmat ca majoritatea persoanelor care ocupa locuri de munca prost platite e reprezentata de femei.

Totusi, in special in sectorul afacerilor, numeroase persoane considera ca existenta unui salariu minim poate afecta micile intreprinderi deoarece acesta contribuie la creºterea costurilor. De asemenea, acestea sustin ca salariul minim duce la somaj si inflatie. Ele considera ca si consumatorul are de suferit deoarece acesta trebuie sa suporte costurile finale.