Pentru a veni in intampinarea nevoilor clientilor, produsele institutiilor bancare sunt din ce in ce mai diversificate. Desi acum cativa ani nu era uzual pentru banci sa dea firmelor credite a caror destinatie nu era specificata, in ultimul an acest lucru s-a schimbat.
Daca pana acum cativa ani intreprinzatorii mici si mijlocii care doreau sa imprumute bani fara a le preciza destinatia erau nevoiti sa contracteze un credit de nevoi personale in calitate de persoana fizica, intre timp situatia s-a schimbat. Astfel, in peisajul bancar exista o serie de institutii care acorda credite pentru nevoi nenominalizate si pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri). Documentele necesare pentru analiza cererii de credit constau in principal in documente juridice (documentele de infiintare a companiei, certificat de inmatriculare) si financiar-contabile (ultimele bilanturi si balantele de verificare aferente, semnate si stampilate). In ceea ce priveste dobanda practicata de banci la acest tip de credite, aceasta variaza intre 10 si 22%.
Avantajele creditelor nenominalizate pentru firme
Potrivit specialistilor, marele avantaj al creditului nenominalizat pentru firme este acela ca un astfel de imprumut nu mai este restrictionat de normele BNR privitoare la limita de credit pentru persoanele fizice. Astfel, in timp ce ratele lunare ale unui imprumut de consum nu pot depasi 30% din venitul solicitantului, in cazul firmelor aceasta restrictie nu se mai pastreaza. Alt avantaj, usor sesizabil, al acestui produs consta in insusi scopul creditului - finantarea nevoilor nenominalizate. "Clientul nu este incorsetat de utilizarea banilor imprumutati intr-un anumit sens. Exista astfel libertate totala in ceea ce priveste cheltuirea sumelor creditate", au declarat surse autorizate din BRD.
Credit pentru achitarea datoriilor catre stat
Una dintre bancile care ofera un astfel de produs de creditare este Raiffeisen Bank, prin creditul Flexi. Firmele solicitante trebuie insa sa aiba doi ani de activate. Potrivit site-ului raiffeisen.ro, unul dintre avantajele acestui imprumut este acela ca poate fi utilizat pentru achitarea datoriilor catre stat, cu conditia ca firma clienta sa nu aiba datorii restante catre alte banci.
Valoarea maxima pe care o poate obtine un IMM prin Flexi este de 200.000 RON, rambursabili in rate lunare egale, pe o perioada maxima de creditare de zece ani. In functie de perioada de creditare, banca percepe garantii ipotecare pe imobil rezidential (perioada mai mare de cinci ani) sau pe orice teren sau imobil (perioada de pana la cinci ani).
Creditul nenominalizat pe card Business
Si BRD finanteaza nevoile nenominalizate ale IMM-urilor. Produsul consta in doua tipuri de credit pe card (Credit Ristretto, gama Master, pe card Easy si Credit Ristretto, gama Business, pe card Business) care se acorda atat pentru firmele aflate la inceput de drum - vechime mai mica de un an (pe langa documentele firmei acestea trebuie sa prezinte si un posibil plan de afaceri), cat si pentru cele cu vechime mare. De mentionat este faptul ca pentru aceste imprumuturi pe card banca nu solicita garantii materiale. Sumele oferite celor doua tipuri de firme depind de performantele financiare ale companiei si variaza intre maximum 1.500 RON, pentru firmele cu o vechime mai mica de un an, si maximum 20.000 RON/5.000 de euro pentru celelalte (primesc 1,5 din cifra de afaceri medie lunara). Ca si perioada de creditare, acestea variaza intre 24 de luni, pentru cele destinate firmelor cu o vechime mai mica de un an, si 12 luni, cu posibilitate de prelungire, pentru cele mai vechi de un an.
Linia de credit ce poate fi folosita pentru nevoi nenominalizate
Si Bancpost are un produs asemanator. "Pentru agentii economici nu exista notiunea de credite nenominalizate. Pentru ei avem insa o linie de credit ce devine nenominalizata dupa ce se foloseste o data", a declarat Nicolae Ristea, directorul Bancpost Dolj. Potrivit acestuia, initial, aceasta linie de credit este acordata pentru activitati curente (salarii, utilitati, diverse). Dupa prima utilizare, banii pot fi insa folositi in functie de nevoile fiecarui client in parte.
Potrivit site-ului bancii, aceasta linie de credit se acorda pe o perioada de maximum 12 luni cu posibilitatea prelungirii in conditiile respectarii unor criterii stabilite de banca. Structura garantiilor e fixa, iar suma acordata depinde de performantele financiare ale companiei.